Țările NATO care nu cheltuiesc 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare joacă "ruleta rusească" cu viitorul Occidentului, a avertizat Grant Shapps.
Marea Britanie avertizează: Ne aflăm într-o lume de dinaintea războiului. Nu jucați ruleta rusească!
Ministrul apărării a susținut că aliații trebuie să accepte că ne aflăm acum într-o "lume de dinainte de război".
Anul trecut, doar 11 membri ai NATO și-au atins obiectivul de 2%, stabilit pentru prima dată în urmă cu aproape două decenii, Franța și Germania fiind printre națiunile care au cheltuit mai puțin pentru apărare.
România este singura țară din flancul estic, cel vizat în cazul unui atac rusesc care nu a cheltuit minimum 2% din PIB la apărare deși a promis că vă cheltui 2,5%.
Conform ultimului raport anual al NATO, țara noastră a cheltuit doar 1,6% din PIB pentru apărare în timp ce Polonia se apropie deja de 4% din PIB, iar țările baltice au trecut deja de pragul de 2,5% din PIB.
Se așteaptă ca această cifră să crească la 18 în acest an, Parisul și Berlinul anunțând recent că vor atinge ținta în 2024 - însă alte state din alianța de 32 de națiuni nu au făcut acest lucru.
Citește și: România, alocă 2,5% din PIB pentru Apărare doar „din gură”. Cifrele reale, sub media NATO și Olanda
„Trebuie să privim dincolo de această țintă pentru a ne consolida apărarea. Cu toate acestea, unele națiuni încă nu reușesc să atingă nici măcar procentul de 2%. Acest lucru nu poate continua. Nu ne putem permite să jucăm ruleta rusească cu viitorul nostru".
A aduce un omagiu trecutului NATO nu este suficient. Astăzi trebuie să ne gândim din nou și urgent la viitorul alianței. Am trecut de la o lume postbelică la o lume prebelică", spune ministrul britanic al Apărării.
Citește și: România, Moldova și Polonia, în pericol dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, avertizează Macron
Lordul Cameron, ministrul de externe, a transmis un mesaj similar miercuri, în timpul unei călătorii de două zile la Bruxelles pentru un summit al miniștrilor de externe din cadrul NATO.
El le-a spus aliaților că a cheltui două procente pentru apărare este "cea mai bună modalitate de a ne pregăti pentru alegerile americane din toamnă", într-o referire clară la posibilitatea unei victorii a lui Donald Trump.
Citește și: Aceste țări din flancul estic al NATO se pregătesc de război. Anul 2025, crucial. Ce face România?
Realegerea lui Trump în SUA ar putea aduce războiul în Europa
Trump, candidatul republican la președinția SUA, a provocat indignare în februarie când a spus că va "încuraja" Rusia să atace membrii NATO care nu ating obiectivul de cheltuieli.
Citește și: Șeful spionajului rus amenință Occidentul: „Ne duc în pragul războiului nuclear”
Într-un discurs ținut la o conferință a Institutului Regal al Serviciilor Unite de la Bruxelles, mai târziu miercuri, Lordul Cameron și-a exprimat îngrijorarea că tinerii nu mai sunt la fel de pro-Nato ca în timpul Războiului Rece, spunând:
"Nu mai sunt atât de pro-Nato ca în timpul Războiului Rece: "Trebuie să câștigăm din nou discuția cu NATO cu o nouă generație", potrivit The Telegraph.
Citește și: O țară NATO vrea să trimită soldați pe frontul din Ucraina: „Rusia nu trebuie să câștige războiul”
De asemenea, el a avertizat că NATO se va confrunta cu un "viitor foarte sumbru" dacă aliații săi îi vor permite lui Vladimir Putin să reușească în Ucraina.