România, alocă 2,5% din PIB pentru Apărare doar „din gură”. Cifrele reale, sub media NATO și Olanda

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.03.2024 - 14:26
România, alocă 2,5% din PIB pentru Apărare doar „din gură”. Cifrele reale, sub media NATO și Olanda - Foto: Profimedia images

România, alocă 2,5% din PIB pentru Apărare doar „din gură”. Conform unui raport oficial al NATO, în 2023, România nu și-a ținut promisiunea de a cheltui 2,5 din PIB pentru Apărare așa cum a promis președintele Klaus Iohannis. Nici măcar în media NATO nu suntem.

SHARE

România, alocă 2,5% din PIB pentru Apărare doar pe foaie, însă realitatea ne-ar putea pune într-o situație extrem de dificilă în cazul în care Donald Trump va ajunge președintele Statelor Unite.

România, alocă 2,5% din PIB pentru Apărare doar „din gură”. Cifrele reale, sub media NATO și Olanda

Un raport oficial al NATO arată că în anul 2023, România a alocat doar 1,6% din PIB pentru Apărare, sub procentajul de 2,5% promis de președintele Klaus Iohannis și sub media Alianței care este de 1,73%.

În termeni absoluti, bugetul României pentru Apărare a fost de 5,6 miliarde de dolari, comparativ cu bugetul Olandei de 16,5 miliarde de dolari.

Această cifră plasează țara sub media NATO și sub angajamentul asumat anterior și surprinzător sub Olanda lui Mark Rutte, favoritul marilor puteri pentru șefia NATO în acest an.

Citește și: Trump amenință din nou aliații NATO: Dacă nu plătiți, nu vă voi proteja. Nimeni nu plătește acum”

Nici în ceea ce privește investițiile efective în echipamente militare, România nu stă deloc bine.

Suntem pe locul 5, la coada clasamentului în rândul membrilor alianței, în contextul în care Rusia amenință să facă graniță directă cu România în cazul în care Ucraina va pica, iar Odesa va cădea în mâinile lui Vladimir Putin.

Pentru înzestrare cheltuim doar 21,9% din totalul bugetului de Apărare. Polonia se află în fruntea clasamentului, cu 53,6% din bugetul total al Apărării cheltuit pe înzestrare, iar Olanda se situează înaintea României, cu 25,5% din buget alocat pentru acest scop, potrivit B1TV.

Citește și: Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO: "NU, nu v-aș proteja. Trebuie să plătiți"

Trump amenință țările NATO care nu își plătesc contribuțiile: „Dacă nu plătiți, nu vă voi proteja”

Fostul președinte american Donald Trump și candidat pentru Casa Albă în toamna lui 2024 a amenințat țările NATO că vor rămâne singure să se descurce cu Rusia lui Putin în cazul în care nu își plătesc contribuțiile la NATO.

Trump a subliniat luna trecută poziția sa controversată potrivit căreia SUA nu vor apăra nicio țară aliată din NATO care nu cheltuiește cel puțin 2% din produsul intern brut pentru apărare. 

Citește și: Foști consilieri a lui Trump prevestesc apocalipsa în Europa. Trump e decis să retragă SUA din NATO

Trump amenință din nou aliații NATO. "Am tot spus: „Uite, dacă nu vor plăti, nu vom proteja, bine?”,a declarat Trump la un miting în Carolina de Sud, adăugând că s-a uitat la bugetele de apărare ale fiecărei țări și a spus că "nimeni nu-și plătește facturile".

"Unul dintre șefii țărilor a spus: "Înseamnă că dacă nu plătim facturile, nu ne veți proteja?", a povestit Trump. Fostul președinte a răspuns atunci: "'Exact asta înseamnă. Nu am de gând să vă protejez”, spune Trump din nou.

Astfel, în cazul în care Trump va câștiga alegerile în SUA și se va ține de cuvânt să nu intervină în cazul în care România atacată, atunci vom avea o mare problemă din acest punct de vedere.

Potrivit unui scenariu recent publicat de presa italiană, România ar fi înfrântă de Rusia în mai puțin de 24 de ore, asta în condițiile în care NATO, din care SUA reprezintă cea mai mare parte ar interveni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te