România, Moldova și Polonia, în pericol dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, avertizează Macron

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.03.2024 - 13:24
România, Moldova și Polonia, în pericol dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, avertizează Macron - Foto: Profimedia images

România, Moldova și Polonia, în pericol dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, avertizează Macron. Președintele Franței a avertizat că o eventuală înfrângere a Ucrainei în conflictul cu Rusia ar putea avea consecințe grave pentru țările de flancul estic al NATO, inclusiv România.

SHARE

Macron a avertizat că refuzul sau întârzierea ajutorului militar pentru Ucraina ar duce inevitabil la pierderea acestui război de către kiev, iar acest lucru ar deschide calea pentru o amenințare directă asupra Moldovei, României și Poloniei.

România, Moldova și Polonia, în pericol dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, avertizează Macron

Avertismentul lui Macron vine în contextul unui summit european ce va avea loc la Bruxelles, unde liderii europeni vor discuta strategii pentru a sprijini Ucraina și pentru a face față agresiunii din partea Rusiei.

În cadrul summitului, liderii europeni vor analiza posibilitatea de a utiliza profiturile obținute din activele rusești înghețate în Europa pentru a sprijini eforturile de apărare ale Ucrainei.

De asemenea, se discută despre alte modalități inovatoare de finanțare, cum ar fi implicarea Băncii Europene de Investiții în industria de apărare a Uniunii Europene.

Citește și: Josep Borrell, avertisment critic: Următoarele luni, decisive pentru soarta Ucrainei și a Europei

Timpul este esențial, deoarece forțele rusești au început să câștige teren în fața ucrainenilor, care se confruntă cu o lipsă acută de muniție și armament. De asemenea, Rusia a primit recent sute de mii de obuze din Coreea de Nord, sporindu-și capacitatea militară.

Citește și: În prag de război cu Rusia, mii de soldați din Europa demisionează. Care sunt motivele?

"Vara va fi decisivă. Tot ce trebuie făcut trebuie făcut rapid"" pentru Ucraina, a avertizat marţi Josep Borrell.

Șeful NATO avertizează: Trebuie să fim pregătiți o pentru o confruntare de decenii cu Rusia

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a cerut țărilor europene să își intensifice producția de armament pentru a sprijini Ucraina și pentru a preveni un conflict îndelungat cu Rusia, care ar putea avea consecințe grave.

El a subliniat că invazia Rusiei în Ucraina acum doi ani a demonstrat că pacea în Europa nu este garantată și că este esențial să se protejeze țările din cadrul NATO.

În contextul în care forțele rusești câștigă teren în Ucraina și cu declarațiile recente ale unor oficiali ruși privind un posibil conflict cu NATO, Stoltenberg a avertizat că este necesar să se fie pregătit pentru o confruntare care ar putea dura decenii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te