„Mamă, te rog, omoră-mă”: O lume întreagă se uită de departe la coborârea în groază a Myanmarului

DE Alexandru Pop | Actualizat: 04.02.2023 - 16:24
„Mamă, te rog, omoră-mă”: O lume întreagă se uită de departe la coborârea în groază a Myanmarului - Foto: MgHla, Wikipedia

Bhone Tayza era nerăbdător să înceapă școala. Un braț rupt îl ținuse pe copilașul de şapte ani acasă, în timp ce ceilalți copii își începeau lecțiile, dar acum, că nu i-a fost pus în ghips, abia aștepta să se alăture. Mama lui, Thida Win, era încă îngrijorată.

SHARE

„Stai acasă astăzi”, își amintește ea că i-a spus fiului ei, în a treia zi de școală, în septembrie anul trecut – dar el a plecat oricum la ore. Câteva ore mai târziu, atacul aerian a lovit şcoala .

Thida Win era acasă, în regiunea centrală Sagaing, din Myanmar, când elicopterele armatei au început să tragă cu „armament greu”, inclusiv mitraliere, lângă casa ei, povesteşte femeia.

S-a adăpostit până când împușcăturile au încetat, apoi a fugit spre școala din apropiere, frenetică. În cele din urmă, l-a găsit pe Bhone într-o sală de clasă, în viață, într-o baltă de sânge, lângă trupurile altor copii.

Citeşte şi: Aung San Suu Kyi, condamnată la închisoare pe viaţă, pentru fapte de corupţie, de junta din Myanmar

„M-a rugat de două ori: „Mamă, te rog, ucide-mă”, relatează ea. „A suferit atât de mult!” Înconjurată de soldați înarmați ai armatei din Myanmar, care invadaseră terenul școlii, ea l-a tras pe Bhone în poală, rugându-se și făcând tot posibilul să-l consoleze, până când acesta a murit.

A fost una dintre cele cel puțin 13 victime, inclusiv șapte copii, în atacul din septembrie – și printre miile ucise la nivel național, de când armata a preluat puterea, într-o lovitură de stat, pe 1 februarie 2021.

Citeşte şi: SUA impun noi sancțiuni Chinei, Coreei de Nord şi Myanmarului

Junta a înlăturat pe liderul ales democratic, Aung San Suu Kyi, care mai târziu a fost condamnat la 33 de ani de închisoare, în timpul unor procese secrete; a reprimat protestele împotriva loviturii de stat; jurnalişti şi prizonieri politici au fost arestaţi; a executat câțiva activiști de frunte pro-democrație, atrăgând condamnări din partea Națiunilor Unite și a grupurilor pentru drepturile omului.

Doi ani mai târziu, țara din Asia de Sud-Est este zguduită de violență și instabilitate. Economia s-a prăbușit, cu lipsuri de alimente, combustibil și alte provizii de bază.

Citeşte şi: Junta militară din Myanmar incendiază ajutoarele umanitare destinate civililor, arată Fortify Rights

Consiliul Naţional de Apărare şi Securitate din Myanmar a dat curs cererii liderului juntei, Min Aung Hlaing, de a prelungi starea de urgenţă pentru încă şase luni, a informat presa de stat.

În adâncul junglei, grupurile rebele au dus luptă armată, de gherilă, conform CNN. Printre rebeli, se numără mulți adolescenți și proaspeți absolvenți, ale căror vieți și ambiții au fost răsturnate de un război fără sfârșit.

Timp de luni de zile după lovitura de stat, milioane de oameni din Myanmar au luat parte la proteste, greve și alte forme de nesupunere civică, nedorind să renunțe la libertățile câștigate doar recent, prin reformele democratice care au urmat după decenii de dictatură militară brutală.

Aceștia s-au confruntat cu o represiune sângeroasă: civili împușcați în stradă, răpiți în raiduri, pe timp de noapte, torturați în detenție. CNN a contactat armata din Myanmar, pentru comentarii.

Anterior, aceasta a susținut în presa de stat că folosește „cea mai mică forță” și respectă „legea și normele internaționale existente”. De la lovitura de stat, cel puțin 2.900 de oameni au fost uciși de trupele juntei și peste 17.500 au fost arestați, majoritatea fiind încă în detenție, potrivit grupului de advocacy Asociația de asistență pentru prizonierii politici (AAPP).

Deși protestele în masă au dispărut, acuzațiile de atrocități ale trupelor militare – inclusiv lovitura de la şcoala din satul Let Yet Kone – continuă să apară.

Daw Aye Mar Swe, profesoară la școală, a condus elevii în sălile de clasă, în timp ce elicopterele militare se apropiau, cu puțin timp înainte ca groaza să cuprindă unitatea de învălământ.

Atacul aerian a lovit acoperișul, resturi din acesta căzând peste tot, în jurul lor. Camera s-a umplut de fum întunecat – apoi au sosit soldații. Au început „să tragă în școală timp de o oră, fără oprire... cu intenția de a ne ucide pe toți”, a spus ea.

Și-a împins elevii sub paturi, pentru a-i proteja, dar a fost de puțin folos. O tânără a fost împușcată în spate. În timp ce încerca în zadar să oprească sângerarea, ea și-a îndemnat elevii, care plângeau:

„Spuneți o rugăciune, pentru că numai Dumnezeu ne poate salva acum”. Când împușcăturile s-au terminat, soldații au ordonat tuturor să iasă, a spus ea. Elevii s-au înghesuit pe terenul școlii, în timp ce soldații au făcut raid în restul satului și au făcut arestări, a spus Daw Aye Mar Swe.

Și-a amintit că l-a văzut pe Bhone Tayza printre răniți. Guvernul de Unitate Națională (NUG), administrația din umbră a parlamentarilor înlăturați din Myanmar, a declarat că 20 de studenți și profesori au fost arestați după atacurile aeriene.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu ei. CNN nu a putut verifica în mod independent detaliile incidentului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te