Maia Sandu reacționează la o notă a Ambasadei Rusiei: Fiecare cetățean se simte în siguranță

DE Romulus Preda | 17.03.2022 - 17:10
Maia Snadu, replica pentru Ambasada Rusiei/FOTO: facebook.com
Maia Snadu, replica pentru Ambasada Rusiei/FOTO: facebook.com

Fiecare cetăţean, indiferent de limba vorbită, se simte în siguranţă în R. Moldova, a declarat joi preşedinta Maia Sandu, într-o reacţie la o notă emisă anterior de Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău prin care cetăţenii ruşi sunt invitaţi să reclame dacă sunt discriminaţi.

SHARE

Fiecare cetăţean, indiferent de limba vorbită, se simte în siguranţă în Republica Moldova, a declarat joi preşedinta Maia Sandu, într-o reacţie la o notă emisă anterior de Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău prin care cetăţenii ruşi sunt invitaţi să reclame dacă sunt discriminaţi sau dacă se simt ameninţaţi pe teritoriul ţării, relatează, potrivit Agerpres, Deschide.md şi Ziarul Naţional de la Chişinău.

„Toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbesc limba română sau limba rusă, sunt în siguranţă în Republica Moldova. Noi lucrăm pentru siguranţa şi bunăstarea fiecărui cetăţean", a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă, menţionând că, din primele zile ale războiului în Ucraina, a făcut apel la unitate şi să nu se permită discursului urii să dezbine societatea.

„Le mulţumesc tuturor oamenilor care au urmat acest apel şi au contribuit la coeziune. Republica Moldova respectă drepturile omului, depune toate eforturile pentru ca fiecare cetăţean, indiferent de limba pe care o vorbeşte, să se simtă în siguranţă aici, acasă", a insistat preşedinta Republicii Moldova.

Citește și: F1 2022: 20 de piloți, pregătiți de start. Salariile variază între 680.000 € și 36 milioane €

Ambasada Rusiei la Chişinău a emis joi o notă informativă prin care le solicită cetăţenilor ruşi aflaţi în Republica Moldova să contacteze misiunea diplomatică în cazul în care sunt discriminaţi "pe motive naţionale, lingvistice, culturale, religioase şi de altă natură", informează Radio Chişinău .

„Cererea trebuie să conţină datele de contact ale solicitantului. Toate cererile vor fi luate în considerare în ordinea stabilită", se arată în nota informativă a ambasadei.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a reacţionat imediat, menţionând că în cazul în care cineva se simte discriminat, poate să se adreseze Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi egalităţii de şanse, potrivit postului de radio citat.

Acest demers al misiunii diplomatice ruse "nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră şi rugăm partenerii să se abţină de la astfel de gesturi şi să dea dovadă de o mai bună evaluare a situaţiei din ţara noastră", subliniază diplomaţia de la Chişinău într-un comunicat.

"Ţinem să subliniem că în ţara noastră sunt garantate drepturile tuturor locuitorilor, Republica Moldova fiind un model în regiune pentru convieţuirea în pace şi în siguranţă a tuturor locuitorilor ei, indiferent de originea etnică asumată de către aceştia", menţionează MAEIE.

Citește și: Cum au fraudat 32 de escroci români statul italian cu 21,5 milioane : 10.000 de cetățenii false

În acest context, "aducem la cunoştinţă că nu au fost sub nici o formă înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenenţă etnică, Republica Moldova ghidându-se după mecanisme solide, europene, de prevenire a discriminării", se mai subliniază în comunicatul MAEIE al Republicii Moldova.

"Totuşi, în cazul în care cineva se simte discriminat, invităm orice cetăţean să se adreseze la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi egalităţii de şanse, inclusiv la linia fierbinte 0-8003-3388", a declarat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, citat de Radio Chişinău.

Fostul ministru moldovean al apărării Anatol Şalaru a catalogat demersul ambasadei ruse drept o acţiune "provocatoare".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te