Mai multe țări europene ies luni din izolare. Ce măsuri de relaxare adoptă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.05.2020 - 15:44
În România, este stare de urgență până în 15 mai. Sursa foto: Inquam Photos - Alexandra Pandrea

Italia, Spania, Germania, Austria, Belgia, Portugalia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Croația, Serbia, Grecia și țările nordice sunt statele europene care ies luni din izolare, scrie AFP, citată de G4media.ro.

SHARE

Astfel, în Italia, de luni, oamenii vor putea să îşi viziteze familiile şi să se reunească în număr limitat. Parcurile vor fi redeschise, cu menţinerea regulilor de distanţare socială.

Sectorul manufacturier, cel al construcţiilor şi comerţul en gros destinat acestor domenii vor fi redeschise. Barurile şi restaurantele vor avea dreptul de a vinde produse la pachet. Redeschiderea lor completă va avea loc pe 1 iunie, la fel ca pentru saloanele de înfrumuseţare şi cele de coafură. Pe 18 mai, toate magazinele en detail vor putea să se redeschidă, precum şi muzeele, spaţiile culturale şi bibliotecile.

Şcolile vor rămâne închise până în septembrie. Deplasările vor continua să fie limitate la interiorul localităţii de rezidenţă şi asociate doar exigenţelor de muncă şi de sănătate.

În Spania, izolarea strictă a fost relaxată începând cu 26 aprilie, iar de luni, mai multe companii comerciale mici, precum frizeriile şi saloanele de coafură vor putea să primească clienţi individual, pe bază de rezervare. Barurile şi restaurantele vor avea dreptul să vândă produse la pachet. Măştile sanitare vor fi obligatorii în mijloacele de transport.

Școlile vor rămâne închise până în septembrie. Cinematografele şi teatrele vor fi redeschise două săptămâni mai târziu.

În Germania, cele mai multe dintre magazinele cu suprafeţe mai mici de 800 de metri pătraţi au fost redeschise pe 20 aprilie. Începând de luni, şcolile se vor redeschide progresiv în anumite landuri (Saarland, Saxonia-Anhalt, Bremen). Frizeriile vor putea să se redeschidă. Lăcaşurile de cult, muzeele, monumentele memoriale, grădinile zoologice, spaţiile de joacă vor putea fi la rândul lor redeschise, notează AFP, conform G4media.ro. Măştile sanitare au devenit progresiv obligatorii în mijloacele de transport şi în magazine.

În Austria, supermarketurile, saloanele de coafură şi instalaţiile sportive în aer liber (terenuri de tenis şi de golf) au fost redeschise în acest weekend. Restricţiile de deplasare sunt ridicate, adunările publice autorizate în limita a 10 persoane, cu respectarea regulilor de distanţare socială. Luni, elevii din clasele terminale liceale care vor susţine examenul de bacalaureat vor reveni la şcoală într-un cadru amenajat, înainte de revenirea progresivă a cursanţilor din celelalte clase. Restaurantele vor putea să se redeschidă la jumătatea lunii mai. Măştile sunt obligatorii în mijloacele de transport şi magazine.

În Belgia, companiile care nu lucrează cu publicul se pregătesc pentru revenirea angajaţilor începând de luni, iar măştile sanitare devin obligatorii în mijloacele de transport. Cele mai multe dintre magazine se vor redeschide începând din data de 11 mai, cu condiţia respectării normelor de distanţare socială. Anumite şcoli se vor redeschide pe 18 mai, cu maximum 10 elevi într-o clasă. Redeschiderea progresivă a restaurantelor va începe cel mai devreme pe 8 iunie.

Portugalia:  librăriile şi magazinele auto se vor redeschide luni. Magazinele locale, cu suprafeţe de până la 200 de metri pătraţi şi cu vedere la stradă, vor putea fi redeschise, însă clienţii vor trebui să poarte obligatoriu măşti sanitare. Saloanele de coafură şi de înfrumuseţare se vor redeschide tot luni. În transporturile publice, măştile de protecţie sunt de asemenea obligatorii. Liceele, muzeele, galeriile de artă, restaurantele şi cafenelele se vor redeschide pe 18 mai, teatrele şi cinematografele pe 1 iunie, cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Și în Slovenia, de luni, vor fi redeschise terasele cafenelelor şi restaurantelor, saloanele de coafură, muzeele şi librăriile. Sportivii profesionişti vor putea să îşi reia antrenamentele. Măştile sanitare sunt obligatorii în spaţiile publice închise.

În Ungaria, vor fi redeschise terasele cafenelelor şi restaurantelor, plajele şi băile publice, în afara Budapestei. Măştile sanitare sunt obligatorii în mijloacele de transport şi în magazine.

În Polonia, începând de luni, se redeschid hotelurile, centrele comerciale, unele instituții culturale și o parte din muzee și biblioteci. 

Croaţia: anumite magazine, muzeele, bibliotecile şi transporturile publice şi-au reluat activitatea săptămâna trecută. Adunările religioase sunt autorizate deja de sâmbătă. Luni, serviciile care implică un contact apropiat cu clienţii, precum saloanele de coafură, vor putea fi redeschise. În 11 mai vor fi redeschise terasele, barurile şi restaurantele. Adunările publice sunt autorizate în limita a 10 persoane, iar grădiniţele şi şcolile se vor redeschide pe bază de voluntariat.

În Serbia, vor fi redeschise cafenelele şi restaurantele, cu respectarea distanţării sociale, şi transporturile publice. Va fi reluată circulaţia trenurilor intercity şi a autobuzelor pe distanţe lungi, iar clienţii vor trebui să poarte măşti sanitare. Centrele comerciale se vor redeschide pe 8 mai, iar grădiniţele pe 11 mai.

În Grecia, circa 10% din firmele comerciale închise vor putea să se redeschidă luni: librării, saloane de coafură şi de înfrumuseţare, magazine de produse electronice şi articole sportive, magazine cu produse pentru grădinărit.

În Islanda, universităţile, muzeele şi saloanele de coafură se redeschid luni. Danemarca şi Norvegia, aflate deja într-un regim de „semi-izolare”, au fost printre primele ţări europene care au relaxat aceste restricţii. Elevii danezi au fost primii copii din Europa care au revenit la şcoală, pe 15 aprilie, mai scrie AFP. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te