Mai contează ca România să fie în Schengen? Statele membre trebuie să decidă dacă vor să-l mențină

DE Elena Petrescu | Actualizat: 25.09.2024 - 19:13
Mai contează ca România să fie în Schengen? Statele membre trebuie să decidă dacă vor să-l mențină - FOTO: Profimedia/Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)
Mai contează ca România să fie în Schengen? Statele membre trebuie să decidă dacă vor să-l mențină - FOTO: Profimedia/Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)

Mai contează ca România să fie în Schengen? Statele membre trebuie să decidă dacă vor să-l mențină sau nu, potrivit lui Jean-Louis De Brouwer, , director pentru afaceri europene în cadrul Institutului regal pentru relaţii internaţionale 'Egmont'.

SHARE

Jean-Louis De Brouwer a avertizat că reintroducerea controalelor la frontierele interne din Schengen este o consecință a lipsei unui consens asupra politicilor de imigrație și ar putea amenința viitorul acestui spațiu de liberă circulație.

Specialist: Statele membre trebuie să ia o decizie clară cu privire la dorința de a menține Schengen

”Reintroducerea controlului temporar la frontierele interne din spaţiul Schengen este aproape consecinţa automată a lipsei unei înţelegeri comune despre cine este lăsat să intre şi în ce scop, dar mă tem că acesta este doar începutul”.

Aceasta a fost estimarea de miercuri a lui Jean-Louis De Brouwer, director pentru afaceri europene în cadrul Institutului regal pentru relaţii internaţionale 'Egmont' din Bruxelles, într-o declaraţie pentru AGERPRES.

''Cred că, dincolo de motivaţia politică, există o problemă structurală. Schengen înseamnă o zonă fără frontiere interne.

Citește și: 

Dar o zonă fără frontiere interne şi cu o frontieră externă comună înseamnă că trebuie să cazi de acord asupra unor criterii comune referitoare la cine este lăsat înăuntru şi în ce scop.

Trebuie să agreezi criterii comune, care sunt baza unei politici comune de imigraţie şi azil.

Dacă nu cazi de acord asupra fundamentelor unei politici comune de imigraţie şi azil, atunci pui Schengen în pericol.

Şi exact acest lucru îl vedem azi.

OK, toată lumea arată cu degetul spre Germania, dar trebuie să ne aducem aminte că 6 state membre încă implementau controlul la frontierele interne mult dincolo de limita prevăzută de regulile existente'', a explicat expertul în afaceri europene.

Un alt element care ar trebui luat în calcul este, în opinia lui Jean-Louis De Brouwer, faptul că dincolo de discursul politic statele membre Schengen nu au capacitatea de a reintroduce controlul integral la frontierele interne întrucât acolo nu mai dispun de serviciu de pază de frontieră şi nu mai au resursele umane necesare.

''Nu mi-aş putea imagina numărul de şosele care traversează frontiera germană dinspre toate ţările vecine, aşadar reinstaurarea unui control integral la frontiera internă este în circumstanţele actuale o iluzie,

dar încă există riscul ca principiul fundamental al Schengen să poată fi pus sub semnul întrebării'', a subliniat expertul.

Citește și: România presează pentru Schengen terestru în Ungaria. Care sunt perspectivele?

În opinia sa, reintroducerea controlului la frontierele interne din Schengen ar fi, într-un fel sau altul, în detrimentul pieţei interne.

''Aş spune că ceea ce se întâmplă acum nu este în favoarea unei relaxări a măsurilor care afectează Bulgaria şi România pentru moment.

Dar, mai important, cred că foarte curând - ar putea fi şi la viitorul Consiliu European - statele membre vor trebui să răspundă la o întrebarea foarte dificilă: dacă ele vor să păstreze Schengen sau nu'', a mai spus Jean-Louis De Brouwer.

În urmă cu 10 zile, Germania a introdus, pentru o perioadă de şase luni, controale la toate frontierele sale terestre pentru a combate imigraţia ilegală.

Citește și: Porțile Schengen, închise pentru România! Austria numește Comisarul pentru migrație. Surpriză uriașă

Autorităţile germane introduseseră deja controale la graniţele cu mai multe ţări vecine, iar din 16 septembrie aceste măsuri au fost extinse şi la frontierele cu Luxemburg, Belgia, Olanda şi Danemarca.

Potrivit normelor UE privind azilul (aşa-numitul regulament Dublin), cererile de azil trebuie să fie procesate în ţara membră unde migrantul intră prima dată în blocul comunitar.

Spaţiul Schengen este zona de liberă circulaţie a Uniunii Europene care include majoritatea celor 27 de state membre ale UE.

La sfârşitul lunii martie a acestui an România, alături de Bulgaria, a aderat la această zonă parţial - doar cu frontierele aeriene şi maritime, din cauza lipsei unanimităţii în Consiliul UE, iar o decizie privind eliminarea controalelor la frontierele terestre încă este aşteptată.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te