Lukașenko dispare doar dacă apropiații pătați de sânge îl trădează, așa cum au făcut cu Ceaușescu

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 26.05.2021 - 21:12
Lukașenko dispare doar dacă aproapiații pătați de sânge îl trădează, așa cum au făcut cu Ceaușescu

Nici măcar Putin nu are puterea de a-l scoate de la putere pe Alexander Lukașenko, dar aparatul de securitate al dictatorului nu vrea. Iar ca oamenii care au făcut crime pentru el să îl trădeze, au nevoie de o condiție importantă, a explicat Armand Goșu, la Newsweek LIVE.

SHARE

E greu de spus dacă serviciile secrete rusești le-au ajutat pe cele din Belarus, ori dacă Alexander Lukașenko a luat aprobare de la Moscova pentru deturnarea avionului în care se afla Roman Protasevici, a declarat Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, într-un interviu la Newsweek LIVE. 

„Totuși, eu nu cred că serviciile secrete din Belarus pot opera în afara propriei țări, dar nu am nici un element care să arate o colaborare cu cele rusești. 

Bănuiesc că s-a întâmplat așa: Protasevici a fost la Atena cu Svetlana Tihanovskaia (contracandidata lui  Lukașenko, la alegerile prezidențiale de anul trecut, acum în exil - n.r.), acum două săptămâni.

El și cu iubita lui au mai rămas o săptămână.

Probabil că Tihanovskaia a fost monitorizată de serviciile secrete din Belarus, care au observat că Protasevici a rămas și a apărut ideea să încerce o lovitură.

Fără aprobarea președintelui Lukașenko nu se ridica avionul militar, nu era nici armat cu două rachete. 

Dar totul a fost la limită, o lovitură de succes pentru modul cum gândește Lukașenko, dar la noroc”, a explicat Armand Goșu.

Citește și: Un mesaj pentru Rusia: Occidentul e aici. Iar România se află în prima linie construită de NATO

O explicație pentru acoperirea Securității lui Ceaușescu

Expertul a precizat că, cel mai probabil, și Vladimir Putin s-a săturat de problemele pe care le face Alexander Lukașenko, dar nu e suficient ca liderul de la Moscova să dea undă verde pentru eliminarea lui de la putere, ca acest lucru să se și întâmple. 

E nevoie și de o trădare din interior, care nu poate avea loc oricum.

„Nu mai ajunge ca Moscova să dea o undă verde pentru eliminarea lui Lukașenko. Statele europene nu au instrumente în Belarus, nu au rețele, nu au informații de pe teren despre ce se întâmplă cu adevărat acolo. 

Ca și pe Ceaușescu, trebuie să îl dea jos propriul sistem. Să ai serviciile, să ai Armată, să ai Ministerul de Interne. Dar acum, militarii care sunt cu Lukașenko sunt cu mâinile până la cot în sânge. Ei o să dorească o imunitate, o impunitate. 

Nu o să-l dea jos pe Lukașenko fără să fie siguri că nu vor fi judecați de noua putere pentru omoruri și violuri”, a menționat Armand Goșu.

Citește și: O fabrică de drone din Iran a explodat

Importanța militară a Belarusului

Profesorul arată că, în acest moment, e greu de anticipat ce se va întâmpla în Belarus dacă ar fi dems Lukașenko, în condițiile în care dictatorul și-a eliminat toată opoziția.

„Acum, sub presiunea Moscovei, Lukașenko vrea schimbarea Constituției, dar nu mai are opoziție, nu mai are pe cine să bage în închisoare. 

Cine era în opoziție a plecat, a fugit. 

După noua constituție, vor urma alegeri. El se teme ca nu cumva pe la spatele lui cineva să încerce o schimbare de sistem. Și, într-adevăr, e greu să evite lucrul ăsta, pentru că s-a săturat de el nu doar poporul, dar și Rusia și Putin. 

Rusia are problemele ei, iar Putin nu mai vrea să răspundă pentru nebunul din Belarus”, a menționat Armand Goșu.

Dar Belarus e important strategic pentru Rusia, pentru că Moscova poate opri legătura terestră între Polonia și Lituania, țări NATO, dacă ocupă pasul Suwalki, un spațiu îngust, greu de apărat, care acum este graniță între cele două membre ale organizației nord atlantice, dar are la capete Rusia și Belarus.

„Pasul are 80 de kilometri și poți să fracturezi trecerea trupelor NATO din din Polonia spre țările baltice, dacă Rusia decide o invazie.

Belarus are o importanță militară, sunt rachete rusești, ești în centrul Europei, lângă bazele NATO din Polonia, foarte aproape de Germania, se pot trage rachete și să lovești ținte în inima Europei”, a menționat Armand Goșu, la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te