E greu de spus dacă serviciile secrete rusești le-au ajutat pe cele din Belarus, ori dacă Alexander Lukașenko a luat aprobare de la Moscova pentru deturnarea avionului în care se afla Roman Protasevici, a declarat Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, într-un interviu la Newsweek LIVE.
„Totuși, eu nu cred că serviciile secrete din Belarus pot opera în afara propriei țări, dar nu am nici un element care să arate o colaborare cu cele rusești.
Bănuiesc că s-a întâmplat așa: Protasevici a fost la Atena cu Svetlana Tihanovskaia (contracandidata lui Lukașenko, la alegerile prezidențiale de anul trecut, acum în exil - n.r.), acum două săptămâni.
El și cu iubita lui au mai rămas o săptămână.
Probabil că Tihanovskaia a fost monitorizată de serviciile secrete din Belarus, care au observat că Protasevici a rămas și a apărut ideea să încerce o lovitură.
Fără aprobarea președintelui Lukașenko nu se ridica avionul militar, nu era nici armat cu două rachete.
Dar totul a fost la limită, o lovitură de succes pentru modul cum gândește Lukașenko, dar la noroc”, a explicat Armand Goșu.
O explicație pentru acoperirea Securității lui Ceaușescu
Expertul a precizat că, cel mai probabil, și Vladimir Putin s-a săturat de problemele pe care le face Alexander Lukașenko, dar nu e suficient ca liderul de la Moscova să dea undă verde pentru eliminarea lui de la putere, ca acest lucru să se și întâmple.
E nevoie și de o trădare din interior, care nu poate avea loc oricum.
„Nu mai ajunge ca Moscova să dea o undă verde pentru eliminarea lui Lukașenko. Statele europene nu au instrumente în Belarus, nu au rețele, nu au informații de pe teren despre ce se întâmplă cu adevărat acolo.
Ca și pe Ceaușescu, trebuie să îl dea jos propriul sistem. Să ai serviciile, să ai Armată, să ai Ministerul de Interne. Dar acum, militarii care sunt cu Lukașenko sunt cu mâinile până la cot în sânge. Ei o să dorească o imunitate, o impunitate.
Nu o să-l dea jos pe Lukașenko fără să fie siguri că nu vor fi judecați de noua putere pentru omoruri și violuri”, a menționat Armand Goșu.
Citește și: O fabrică de drone din Iran a explodat
Importanța militară a Belarusului
Profesorul arată că, în acest moment, e greu de anticipat ce se va întâmpla în Belarus dacă ar fi dems Lukașenko, în condițiile în care dictatorul și-a eliminat toată opoziția.
„Acum, sub presiunea Moscovei, Lukașenko vrea schimbarea Constituției, dar nu mai are opoziție, nu mai are pe cine să bage în închisoare.
Cine era în opoziție a plecat, a fugit.
După noua constituție, vor urma alegeri. El se teme ca nu cumva pe la spatele lui cineva să încerce o schimbare de sistem. Și, într-adevăr, e greu să evite lucrul ăsta, pentru că s-a săturat de el nu doar poporul, dar și Rusia și Putin.
Rusia are problemele ei, iar Putin nu mai vrea să răspundă pentru nebunul din Belarus”, a menționat Armand Goșu.
Dar Belarus e important strategic pentru Rusia, pentru că Moscova poate opri legătura terestră între Polonia și Lituania, țări NATO, dacă ocupă pasul Suwalki, un spațiu îngust, greu de apărat, care acum este graniță între cele două membre ale organizației nord atlantice, dar are la capete Rusia și Belarus.
„Pasul are 80 de kilometri și poți să fracturezi trecerea trupelor NATO din din Polonia spre țările baltice, dacă Rusia decide o invazie.
Belarus are o importanță militară, sunt rachete rusești, ești în centrul Europei, lângă bazele NATO din Polonia, foarte aproape de Germania, se pot trage rachete și să lovești ținte în inima Europei”, a menționat Armand Goșu, la Newsweek LIVE.