Statele Unite au deblocat 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, această sumă reprezentând partea americană din împremutul de 50 de miliarde de dolari convenit de liderii G7.
Lovitură SUA pentru Putin. 20.000.000.000$ din banii Rusiei, deblocați pentru înarmarea Ucrainei
Banii provin din dobânzile generate de activele suverane rusești înghețate ca urmare a sancțiunilor internaționale impuse Rusiei. Fondurile au fost transferate către un fond intermediar al Băncii Mondiale destinat Ucrainei, se arată într-un comunicat al Trezoreriei SUA.
„Statele Unite și-au îndeplinit angajamentul din octombrie (...), transferând aceste fonduri”, a precizat Trezoreria, subliniind că banii vor fi utilizați pentru a sprijini economia Ucrainei.
Decizia vine într-un moment crucial, în contextul în care liderii G7 au convenit, în luna octombrie, să folosească dobânzile obținute din activele rusești înghețate pentru a garanta împremuturi în favoarea Ucrainei.
„Aceste fonduri - finanțate din venituri excepționale provenind din active înghețate ale Rusiei - vor oferi Ucrainei un sprijin esențial”, a declarat Janet Yellen, secretara Trezoreriei SUA.
Citește și: Putin, în criză de nervi. UE alocă 35.000.000.000 € din banii Rusiei pentru înarmarea Ucrainei
Pe lângă acest transfer, administrația Biden accelerează eforturile de sprijinire a Ucrainei înainte de transferul de putere către administrația Trump, care urmează să aibă loc pe 20 ianuarie. Recent, s-a anunțat un nou ajutor de 988 de milioane de dolari destinat Kievului.
Potrivit premierului ucrainean Denys Shmyhal, Ucraina va începe să primească încasări din activele rusești înghețate încă de anul viitor.
„În timp ce procesul juridic pentru crearea mecanismului de compensare este într-un stadiu avansat și lucrăm la confiscarea activelor rusești înghețate, vom începe să primim primele 50 de miliarde de dolari americani încă de anul viitor”, a declarat Shmyhal într-un interviu acordat agenției Interfax.
Citește și: Rusia a trimis drone să spioneze România. Ce obiective a vizat? Explicația contraamiralului Ciorobea
Această măsură reprezintă un sprijin financiar semnificativ pentru Ucraina, care se confruntă cu provocări economice majore din cauza conflictului prelungit cu Rusia.
Planul G7 de a folosi dobânzile generate de activele rusești înghețate reprezintă o soluție inovatoare de susținere economică, în lipsa altor mecanisme de finanțare directă.