Putin, în criză de nervi. UE alocă 35.000.000.000 € din banii Rusiei pentru înarmarea Ucrainei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.10.2024 - 15:35
Putin, în criză de nervi. UE alocă 35.000.000.000 € din banii Rusiei pentru înarmarea Ucrainei - Foto: Profimedia images
Putin, în criză de nervi. UE alocă 35.000.000.000 € din banii Rusiei pentru înarmarea Ucrainei - Foto: Profimedia images

Putin, în criză de nervi. Parlamentul European a votat marți în favoarea acordării unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei, finanțat din profiturile generate de activele rusești înghețate în Europa.

SHARE

Parlamentul European a adoptat, marți, un plan de împrumut pentru Ucraina, în valoare de 35 de miliarde de euro, care va fi finanțat din dobânda acumulată de activele rusești înghețate în Uniunea Europeană.

Textul a fost adoptat cu o majoritate largă, 518 voturi pentru, 56 împotrivă și 61 de abțineri, conform AFP. Măsura a fost salutată de susținătorii planului, care subliniază nevoia de a sprijini Ucraina în fața agresiunii ruse.

„Rusia trebuie să plătească pentru distrugerea Ucrainei”, a declarat europarlamentara Karin Karlsbro, raportorul textului, adăugând că acest sprijin este esențial pentru securitatea întregii Europe. În aceeași notă, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a subliniat importanța acestui sprijin pentru securitatea continentului: „Prin sprijinirea Ucrainei, investim în securitatea noastră.”

Extremiștii din Europa critică ajutorul pentru Ucraina

Decizia nu a fost lipsită de controverse. Eurodeputatul francez Thierry Mariani, de extremă dreaptă, a criticat împrumutul, afirmând că este o măsură impusă de Comisia Europeană pentru a menține în viață un stat care, în opinia sa, era afectat de corupție înainte de izbucnirea războiului.

Acesta a fost un punct de vedere izolat în Parlament, majoritatea eurodeputaților susținând necesitatea unui sprijin continuu pentru Ucraina.

Citește și: Rusia a trimis drone să spioneze România. Ce obiective a vizat? Explicația contraamiralului Ciorobea

Pe lângă aprobarea Parlamentului European, Consiliul UE, care reprezintă statele membre, a oferit undă verde pe 9 octombrie și urmează să își dea acordul final înainte de efectuarea primelor plăți, programate pentru începutul anului 2025.

Activele rusești înghețate și planul G7

În urma invaziei ruse în Ucraina, Uniunea Europeană a înghețat active rusești în valoare de aproximativ 280 de miliarde de euro, dintre care 90% se află în Belgia, la Euroclear, instituția internațională de depozitare de fonduri.

Aceste active generează anual între 2,5 și 3 miliarde de euro, fonduri care vor fi utilizate pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei și a eforturilor militare.

Decizia Parlamentului European se aliniază unei inițiative mai ample a țărilor G7, care au convenit asupra unui împrumut global de până la 50 de miliarde de dolari, sau 45 de miliarde de euro, pentru Ucraina, finanțat tot din dobânda generată de activele rusești înghețate.

Citește și: Navele lui Putin, în portul dunărean Giurgiulești. României i se cere să le verifice încărcătura

Statele membre ale G7, inclusiv SUA, Canada, Marea Britanie și Japonia, urmează să decidă în ce măsură vor contribui la acest efort.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te