Liderii Formatului Bucureşti 9: Susţinem cu fermitate aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 06.06.2023 - 16:59
Liderii Formatului Bucureşti 9: Susţinem cu fermitate aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei - Foto: presidency.ro
Liderii Formatului Bucureşti 9: Susţinem cu fermitate aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei - Foto: presidency.ro

Liderii ţărilor din Formatul Bucureşti 9 au transmis, într-o declaraţie comună formulată la finalul Summitului B9 de la Bratislava, că susţin aderarea Ucrainei la NATO "odată ce condiţiile o vor permite".

SHARE

"Ucraina este parte integrantă a zonei euroatlantice şi securitatea sa este interconectată cu cea a Aliaţilor.

Susţinem cu fermitate aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei şi reiterăm deciziile de la Bucureşti 2008, conform cărora Ucraina va deveni membră a NATO", se arată în documentul semnat de şefii de stat şi de guvern din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Republica Slovacă şi Ungaria, relatează Agerpres.

În acest sens, semnatarii afirmă că "speră" ca la Summitul NATO de Vilnius relaţiile politice cu Ucraina să fie ridicate "la un nou nivel" şi să fie lansată "o nouă direcţie politică care să ducă la aderarea Ucrainei la NATO, odată ce condiţiile o vor permite".

Citește și: Iohannis, despre distrugerea barajului Nova Kakhovka din Ucraina: O altă crimă de război a Rusiei

"Vom continua sprijinul nostru pentru Ucraina pe această cale, şi ca mijloc de a preveni repetarea agresiunii Rusiei. Încurajăm Ucraina să-şi continue reformele, în conformitate cu toate principiile Cartei privind un parteneriat distinct între Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi Ucraina.

Recunoaştem că reformele sunt esenţiale pentru a promova progresul Ucrainei pe calea aderării la UE şi NATO. Vom continua eforturile noastre de a evalua şi adapta abordarea NATO faţă de Rusia", arată liderii care s-au reunit la Summitul B9 de la Bratislava.

Ei recunosc "pe deplin", în Declaraţie, importanţa strategică a regiunilor Mării Baltice, Mării Negre şi Balcanilor de Vest pentru Alianţă. "Vom continua să consolidăm sprijinul NATO pentru Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, pentru a le consolida integritatea şi rezistenţa împotriva oricărei influenţe maligne. În acest sens, felicităm Republica Moldova pentru eforturile depuse de a menţine stabilitatea şi de a avansa reformele pe calea europeană".

Citește și: SUA și Rusia, la un pas de apocalipsa nucleară. Submarinele inamice s-au ciocnit în adâncuri

De asemenea, liderii celor nouă state reafirmă "sprijinul neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional".

"Acesta este singurul mod de a restabili pacea şi ordinea bazată pe norme în Europa.

Condamnăm în cei mai fermi termeni posibili războiul brutal, nejustificat şi ilegal împotriva Ucrainei. Ucraina are dreptul legitim de a se apăra împotriva acestei agresiuni, în conformitate cu dreptul internaţional, inclusiv Carta ONU. 

Rusia trebuie să înceteze atacurile sale continue asupra populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene, deportarea copiilor şi violenţa sexuală în cadrul conflictului", subliniază semnatarii Declaraţiei comune. 

Urmărește-ne pe Google News

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te