Libanul nu mai reușește să-și plătească armata. Cere donații

DE Elena Andrei | 16.06.2021 - 20:50
Armata libaneză, în lipsă de fonduri pentru salarii/Foto: AFP

Libanul nu este în măsură să-și plătească soldații suficient, a avertizat Armata miercuri înaintea unei conferințe susținute de ONU în timpul căreia donatorii vor căuta să consolideze una dintre instituțiile cheie ale țării aflate în faliment.

SHARE

Spre deosebire de conferințele anterioare menite să ofere instruire, arme sau echipamente forțelor armate libaneze, întâlnirea virtuală găzduită de Franța joi își propune să ofere tipul de asistență umanitară rezervată de obicei țărilor care se confruntă cu conflicte sau dezastre naturale.

„Avem nevoie de pachete de alimente, asistență medicală și sprijin cu plata soldaților", a declarat pentru AFP o sursă militară, sub condiția anonimatului.

„Devalorizarea lirei libaneze afectează soldații și aceștia au nevoie de sprijin. Salariile lor nu mai sunt suficiente".

Criza economică a Libanului, pe care Banca Mondială a etichetat-o drept una dintre cele mai grave din lume din anii 1850, a consumat solda soldaților și a redus bugetul militarilor pentru întreținere și echipamente, amenințând și mai mult stabilitatea țării.

Deja la mijlocul anului trecut, Armata a anunțat că a eliminat carnea din mesele oferite soldaților de serviciu, din cauza creșterii prețurilor la alimente.

„Facem imposibilul pentru a ușura suferința și necazurile economice ale soldaților noștri", a declarat șeful Armatei, Joseph Aoun.

Citește și

Talibanii se pregătesc să preia controlul asupra Afganistanului

Flota rusească va asigura transporturile iraniene către Siria, sfidând sancțiunile

 

„Suntem forțați să apelăm la statele aliate pentru a obține ajutor și sunt gata să merg la sfârșitul lumii pentru a procura asistență, astfel încât armata să poată rămâne în picioare”.


Aproximativ 20 de țări, inclusiv Statele Unite, statele membre ale UE, țările din Golf, Rusia și China au fost invitate să participe la conferință alături de reprezentanții ONU.

Statele Unite rămân cel mai mare sprijin financiar al armatei libaneze.

A crescut finanțarea pentru armată cu 15 milioane de dolari pentru acest an, ajungând la 120 de milioane de dolari.

Într-un raport publicat miercuri, Aram Nerguizian, de la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu, a declarat că asistența „va permite Comandamentului forțelor armate să se concentreze asupra misiunilor sale - securitatea frontierelor, antiterorismul, stabilitatea internă -  fără asistență reală a Guvernului libanez."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.