Talibanii se pregătesc să preia controlul Afganistanului după aproape 20 de ani de când au fost alungaţi de la putere în urma intervenţiei militare americane, lăudându-se că i-au "învins" pe americani, comentează AFP.
"Aceşti americani aroganţi au crezut că îi pot elimina pe talibani", ironizează mollahul Misbah, comandantul insurgenţilor din provincia Ghazni, devastată de lupte, din partea central-estică a ţării.
"Dar talibanii i-au învins pe americani şi pe aliaţii lor. Şi cu voia lui Allah, un regim islamic va fi reinstaurat în Afganistan atunci când americanii vor fi plecat", susţine un alt reprezentant taliban, care s-a prezentat agenţiei de presă franceze drept responsabil pentru sănătatea publică în Ghazni.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Coordonatorul tehnic al PNRR a plecat în concediu, în ciuda interdicției puse de premier
În timp ce discuţiile interafgane, care au debutat în septembrie în Qatar, bat pasul pe loc, talibanii profită de retragerea în curs de desfăşurare a forţelor americane pentru a câştiga teren.
Talibanii au ocupat deja 30 de districte
De la lansarea unei noi faze a operaţiunilor la începutul lunii mai, insurgenţii au preluat controlul a cel puţin 30 din aproximativ 400 de districte.
CITEȘTE ȘI: Oana Roman, marcată de copilărie: Tata (Petre Roman) mă bătea cu cureaua, mă închidea în debara
Din moment ce sprijinul aerian american s-a diminuat, forţele afgane se luptă pentru aprovizionarea numeroaselor avanposturi încercuite de talibani, determinând trupele să-şi abandoneze poziţiile, în special în zonele rurale, notează AFP.
Talibanii au preluat controlul asupra a două districte din Ghazni, o provincie-cheie situată între două rute importante care leagă Kabul de Kandahar (sud), al doilea oraş ca mărime a ţării.
De acum, talibanii sunt prezenţi în aproape toate provinciile afgane şi încercuiesc mai multe mari oraşe.
Este strategia pe care au aplicat-o în anii 1990 pentru a cuceri aproape întreaga ţară şi a-şi instala regimul, care a căzut după intervenţia americană din 2001.
Multora le este teamă că ei pregătesc o ofensivă majoră asupra oraşelor după plecarea americanilor şi a aliaţilor lor.
Guvernul asigură că armata este capabilă să-i respingă, insistând asupra punctelor slabe ale insurgenţilor: lipsa de arme grele şi incapacitatea de a rezista loviturilor forţelor aeriene guvernamentale, scrie Agerpres.