„Leopardul Zăpezii”, noul comandant al Armatei Ucrainei. A luptat la Donbas, Harkov și Bahmut

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.02.2024 - 09:11
„Leopardul Zăpezii”, noul comandant al Armatei Ucrainei. A luptat la Donbas, Harkov și Bahmut - Foto: Profimedia images

„Leopardul Zăpezii”, noul comandant al Armatei Ucrainei. A luptat la Donbas, Harkov și Bahmut. Generalul Oleksandr Sîrski a fost numit joi seara în funcția de șef al armatei ucrainene, înlocuindu-l pe Valeri Zalujnîi

SHARE

„Leopardul Zăpezii”, noul comandant al Armatei Ucrainei Sîrski s-a născut în iulie 1965 în regiunea Vladimir din Rusia, care făcea parte pe atunci din Uniunea Sovietică. El a trăit în Ucraina începând cu anii 1980.

„Leopardul Zăpezii”, noul comandant al Armatei Ucrainei

La fel ca mulți oameni de vârsta sa din forțele armate ucrainene, a studiat la Moscova - la Școala Superioară de Comandament Militar - printre colegi care au devenit între timp comandanți ruși, absolvind în 1986 și servind timp de cinci ani în Corpul de Artilerie sovietic.

Unii analiști militari cred că tacticile sale pe câmpul de luptă reflectă pregătirea sa ierarhică sovietică. Sîrski a fost la conducerea forțelor terestre ucrainene încă din 2019.

Noul comandant al armatei ucrainene a fost la conducerea unei operațiuni de succes în apărarea Kievului în timpul începutului invaziei și a contraofensivei din Harkov, care a dus la eliberarea unei părți semnificative a teritoriului ocupat de invadatori în primele etape ale războiului.

Citește și: Misterioasa rachetă nucleară testată de ruși asupra Kievului pune în mare risc coastele Mării Negre

În plus, Sîrski a condus trupe împotriva insurgenței pro-ruse din Donbas începând cu anul 2014, câștigându-și porecla de "Leopardul Zăpezii".

Cunoscut pentru succesul operațiunilor sale militare, Sîrski a fost elogiat pentru apărarea Kievului și pentru împingerea forțelor rusești dincolo de Harkov într-o contraofensivă în iulie 2022. A primit titlul de "Erou al Ucrainei" în aprilie 2022 pentru meritele sale în această luptă.

Citește și: Ce crede Putin despre invadarea unei țări NATO? A spus tot în interviul acordat lui Tucker Carlson

Sîrski este recunoscut pentru implicarea sa directă în luptă și pentru preocuparea sa pentru moralul trupelor. În timp ce a condus apărarea orașului Bahmut anul trecut, el a susținut necesitatea luptei pentru a slăbi poziția Rusiei și a grupării mercenare Wagner, chiar dacă aceasta a dus la pierderi semnificative de vieți omenești.

Unii analiști militari s-au întrebat dacă lupta pentru un oraș în ruină a meritat atât de mulți morți și răniți. Syrskyi a declarat că apărarea tenace a Ucrainei pentru Bakhmut a dăunat efortului general de război al Rusiei prin faptul că a legat grupul de mercenari Wagner.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te