„Legea Caesar”, în vigoare de azi. Noi sancțiuni SUA pentru Assad și nevasta lui, Asma

DE Adina Mutăr | 17.06.2020 - 20:00

SUA au anunțat miercuri o nouă campanie de „sancțiuni susținute” împotriva regimului sirian și ai aliaților săi, inclusiv, pentru prima oară, sancțiuni pentru Asma Assad, soția lui Bashar al-Assad, „unul dintre cei mai notorii profitori ai războiului”.

SHARE

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a anunțat „sancțiuni economice severe”, în conformitate cu „Legea Caesar”, care urmărește ca regimul Assad să răspundă pentru atrocitățile comise împotriva poporului sirian pe parcursul a nouă ani de război.

„Astăzi începem o campanie susținută de sancțiuni împotriva regimului Assad, în conformitate cu Legea Caesar, care autorizează sancțiuni economice severe asupra regimului Assad și ai aliaților săi străini, pentru atrocitățile comise împotriva poporului sirian”, a declarat Pompeo.

„Mai multe sancțiuni vor fi impuse până când Assad și regimul său vor opri războiul lor inutil și brutal și vor fi de acord cu o soluție politică, conform UNSCR 2254”, a adăugat secretarul de Stat, referindu-se la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU din 2015, care solicită încetarea focului și reglementarea politică în Siria.

Președintele american, Donald Trump, a semnat un proiect de lege privind sancțiunile din Siria la sfârșitul lunii decembrie trecut, ca parte a Legii privind autorizarea apărării naționale (NDAA) privind bugetul de Apărare pentru 2020.

Proiectul de lege inclus în NDAA, cunoscut oficial sub numele de Caesar Syrian Civil Protection Act, din 2019, autorizează sancțiuni suplimentare și restricții financiare asupra instituțiilor, companiilor și persoanelor care au legături comerciale cu regimul sirian și încearcă să prevină „normalizarea regimul Assad” pe scena politică internațională, acesta trebuind să răspundă pentru crimele sale.

Legea penalizează și orice companie care se implică în asistența pentru reconstrucția Siriei sub regimul Assad.

Actul poartă numele unui fotograf militar care a fugit din Siria, prezentând zeci de mii de imagini care demonstrau tortura și moartea groaznică a peste 11.000 de victime în închisorile regimului.

Primul lot de sancțiuni vizează 39 de persoane sau entități, inclusiv pe Assad personal (care este sub sancțiuni de când a început reprimarea brutală a revoltelor împotriva regimului său corupt, în 2011), precum și pe soția sa Asma, prima dată când este vizată de sancțiunile americane.

Născută în Marea Britanie, cu tată cardiolog și mamă diplomat, Asma al-Assad a lucrat în domeniul băncilor de investiții, străduindu-se să apară ca un reformator progresist și o față modernă a regimului Assad.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, în declarația sa, a acuzat-o pe Asma al-Assad, nu numai că și-a sprijinit soțul în acțiunile brutale împotriva poporului, dar și că „a devenit unul dintre cei mai notorii profitori ai războiului”.

Pe lista sancțiunilor se află și Mohammed Hamsho, unul dintre cei mai de seamă oameni de afaceri din Siria, dar și Fatemiyoun, o divizie a musulmanilor șiiti afgani, condusă de Iran, care a fost dislocată în Siria, în sprijinul regimului Assad.

Assad, susținut militar de Rusia și Iran, a reușit să recâștige teren într-o Sirie în ruină, cu populația refugiată și dislocată în interior în proporție majoră, cu excepția provinciei de nord Idlib, unde Turcia are trupe. Anul trecut, Assad a lansat o ofensivă majoră, susținută puternic aerian de Rusia, pentru a recuceri provincia Idlib, dar nu a reușit decât să creeze un nou val de refugiați.


Miercuri, Banca Centrală din Siria a devalorizat lira, după ce moneda s-a depreciat săptămâni de zile pe piața neagră, în așteptarea Legii Caesar.

Uniunea Europeană a impus propriile sancțiuni asupra Siriei, iar o instanță franceză l-a condamnat miercuri, separat de Legea Caesar, pe un unchi al lui Bashar al-Assad, Rifaat al-Assad, 82 de ani, pentru spălarea de bani și deturnare de fonduri guvernamentale, la patru ani de închisoare.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea activelor imobiliare vaste ale lui Rifaat în Franța, în valoare de aproximativ 90 de milioane euro.

Averea sa în Franța include două case în Paris, una de 3.000 de metri pătrați, o fermă, un castel și 7.300 de metri pătrați de spații de birouri în Lyon.

El și familia sa au 507 de proprietăți în Spania, în valoare de aproximativ 695 milioane de euro, potrivit documentele spaniole. Toate proprietățile sale din Spania au fost confiscate de autorități în 2017.

În Franța, era cercetat din 2014.

Fost comandant militar, Rifaat este răspunzător de zdrobirea unei revolte în Hama în 1982 împotriva fratelui său, atunci președintele sirian Hafez al-Assad. Mii de oameni au fost uciși în represiune, ceea ce i-a adus porecla de „Măcelarul din Hama”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te