Lavrov: Moscova nu va permite Ucrainei să primească S-300 de la alte țări

DE Daniel Toșa | 18.03.2022 - 12:43
Lavrov: Moscova nu va permite Ucrainei să primească S-300 de la alte țări/FOTO: timesofisrael.com

Ministrul rus de interne, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu va permite Ucrainei să primească sisteme de apărare antiaeriană S-300 din alte țări pentru a o proteja împotriva atacurilor aeriene rusești.

SHARE

"Transferul de S-300 rusești din alte țări în Ucraina este imposibil și va fi ilegal, Moscova nu va permite acest lucru. Am precizat foarte clar că orice transport care intră pe teritoriul ucrainean, despre care credem că transportă arme, va deveni o țintă legitimă. S-a înțeles?”, a declarat Lavrov, potrivit Pravda.

El a mai spus că "speră că actuala situație anormală dintre Rusia și Ucraina se va încheia", dar "dar normalizarea va fi împiedicată de Occident".

Potrivit lui Lavrov, "iluzia că ne putem baza pe partenerii noștri din Occident a fost complet abandonată", astfel că acum Rusia "se poate baza doar pe ea însăși și pe aliații săi".

Citește și: Armata Rusiei a distrus 90% din orașul Mariupol și au ucis mii de civili

De asemenea, el consideră că "Occidentul caută să marginalizeze Rusia, să îi perturbe dezvoltarea" și că "exercită o presiune fără precedent".

Lavrov și-a reiterat, de asemenea că Rusia a atacat Ucraina pentru a preveni amenințarea unui atac ucrainean asupra așa-ziselor republici independente din Donbas.

Citește și: Pentagon: Armata rusă își va intensifica atacurile împotriva obiectivelor civile din Ucraina

El a adăugat că "denazificarea Ucrainei înseamnă că orice lege care discriminează populația rusofonă va fi abolită.

Slovacia a fost de acord, după primele discuții, să trimită în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană S-300 de fabricație rusească, informează CNN.

Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat, transmite Reuters.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat miercuri Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga.

CIJ mai arată că Rusia trebuie de asemenea să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

„Curtea este conştientă de amploarea tragediei umanitare din Ucraina” şi este „profund preocupată de utilizarea forţei ruse, care ridică probleme foarte grave de drept internaţional”, a subliniat Joan Donoghue în cursul audierii, potrivit Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te