Lansarea misiunii NASA-SpaceX către Staţia Spaţială Internaţională, reprogramată

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 09.03.2021 - 12:11
Lansarea misiunii către Staţia Spaţială Internaţională a fost amânată/FOTO: Getty

Următoarea fereastră de lansare a unei misiuni NASA către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unei rachete SpaceX a fost amânată cu cel puţin încă două zile, pentru cel mai devreme 22 aprilie, a precizat agenţia spaţială americană, potrivit Reuters.

SHARE

SpaceX, compania privată aerospaţială deţinută de antreprenorul miliardar Elon Musk, a fost iniţial programată să transporte cea de-a doua echipă ''operaţională'' a NASA către avanpostul spaţial la sfârşitul lui martie de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. NASA a anunţat însă în ianuarie că data lansării a fost reprogramată pentru 20 aprilie.

Citește și: EXCLUSIV 1.233 de instituții de stat au cerut spor de antenă: comune, ansambluri folclorice, cantine

Programarea a fost din nou ajustată luând în calcul orarele de zbor disponibile către staţia spaţială, determinate de mecanică orbitală, în scopul menţinerii la minimum a modificărilor în programul de somn al astronauţilor, a declarat luni purtătorul de cuvânt al NASA, Dan Huot.

Misiunea către Staţia Spaţială Internaţională, reprogramată pentru 22 aprilie

Zborul va fi cea de-a doua misiune cu echipaj complet destinată rotaţiei echipei prezente pe ISS şi transportată cu racheta unei companii private - o rachetă tip Falcon 9 a SpaceX care va transporta pe orbită capsula Crew Dragon.

Citește și: Procurorii români cer mandat de arestare pentru interlopul Rechinu din Mexic. El e liber în Cancun

Cei patru membri ai misiunii SpaceX Crew-2 sunt doi astronauţi NASA - comandantul misiunii, Shane Kimbrough, şi pilotul Megan McArthur - alături de astronautul japonez Akihiko Hoshide şi specialistul Thomas Pesquet din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

După andocarea pe avanpostul spaţial, aceştia li se vor alătura celor patru astronauţi ai misiunii SpaceX Crew-1, care au sosit în noiembrie, şi cosmonauţilor transportaţi pe ISS la bordul unei rachete Soyuz MS-18.

Patru astronauți vor ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională

Membrii Crew-2 urmează să rămână pe orbită şase luni, iar Crew-1 este preconizată să revină pe Terra până la începutul lunii mai.

McArthur va deveni cea de-a doua persoană din aceaşi familie care va călători în spaţiu la bordul Crew Dragon. Soţul ei, Bob Behnken, a fost unul dintre cei doi astronauţi NASA care au făcut parte din prima misiune Crew Dragon cu echipaj uman, un zbor de test desfăşurat în august anul trecut, marcând prima misiune orbitală cu echipaj uman lansată de pe teritoriul Statelor Unite în ultimii nouă ani, după retragerea din uz a flotilei de navete spaţiale a NASA, în 2011, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.