Liderii Jihadului Islamic din Gaza, eliminați de Israel

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.08.2022 - 14:50
Tayseer Jabari și Khaled Mansour / Foto: Profimedia

Armata israeliană a anunțat că i-a neutralizat pe Khaled Mansour și Tayseer Jabari, liderii „militari” ai grupării Jihad Islamic din Fâşia Gaza, în timpul operaţiunilor care, potrivit autorităţilor enclavei palestiniene, au făcut 24 de morţi, inclusiv copii.

SHARE

Forțele israeliene au lovit și ucis un lider înalt al grupării teroriste Jihad Islamic Palestinian (PIJ) în Fâșia Gaza, sâmbătă seara, au declarat oficiali militari. Khaled Mansour a fost ucis într-un atac aerian israelian în orașul palestinian Rafah, potrivit oficialilor. Gruparea teroristă a confirmat moartea sa într-o declarație, duminică dimineață, informează timesofisrael.com.

Khaled Mansour era omologul din sudul Gazei al lui Tayseer Jabari, comandantul grupării teroriste din nordul Gazei, care a fost ucis într-un atac aerian israelian vineri.

Citește și: „Bomba” cu țuică: Băcăuan de 67 de ani, dus cu elicopterul la spital după ce i-a explodat alambicul

Mansour a condus zeci de atacuri teroriste împotriva Israelului de-a lungul anilor. Dar, cel mai recent, el a efectuat un atac cu rachete și rachete antitanc și a fost responsabil pentru planificarea unui atac terorist în Israel de-a lungul graniței cu Gaza, care a fost dejucat de către armata israeliană.

Potrivit unor informaţii furnizate de Ministerul Sănătăţii din Gaza, 24 de persoane, inclusiv şase copii, au murit de vineri în atacurile israeliene în care au fost rănite 215 persoane, bilanţ contrazis de autorităţile israeliene.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute luni, într-o sesiune cu uşile închise, la New York, despre atacurile aeriene ale Israelului asupra Fâşiei Gaza, conform dpa.

Consiliul de Securitate a acceptat să abordeze subiectul în urma solicitărilor formulate sâmbătă de Emiratele Arabe Unite, Irlanda, Franţa, Norvegia şi China, potrivit unor surse diplomatice.

Citește și: VIDEO Strategia „Porcului spinos”: Cum poate un taiwanez, mai prost echipat, să învingă 12 chinezi

Forţele israeliene au lansat vineri operaţiunea „Zori de zi”, o serie de atacuri aeriene care au vizat Fâşia Gaza şi care au dus la uciderea, printre alţii, a lui Taisir al-Jabari, un lider important al grupării militante Jihadul Islamic palestinian.

Militanţii palestinieni au tras peste 400 de rachete înspre Israel. Majoritatea lor au fost interceptate şi nu sunt informaţii despre existenţa unor victime grave, potrivit informaţiilor furnizate de serviciul de ambulanţă israelian.

Jihadul Islamic palestinian, clasificat ca organizaţie teroristă atât de Uniunea Europeană, cât şi de Statele Unite, are legături strânse cu Iranul, principalul inamic al Israelului, şi este a doua cea mai importantă miliţie din Fâşia Gaza după gruparea militantă Hamas, aflată la guvernare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te