VIDEO Strategia „Porcului spinos”: Cum poate un taiwanez, mai prost echipat, să învingă 12 chinezi

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.08.2022 - 21:56
Exerciții militare chineze FOTO: PROFIMEDIA

La prima vedere, bătălia dintre Taiwan și China este debalansată. China are un buget de apărare de 10 ori mai mare, de 12 ori mai mulți militari și de 5 ori mai multe tancuri. Și, totuși poate pierde.

SHARE

Cifrele sunt foarte clare și le vedeți mai jos.

Cum poate compensa Taiwanul?

China întreprinde cele mai mari exerciții militare din ultimele decenii în largul țărmurilor Taiwanului în această săptămână, ca răspuns la vizita celei mai reprezentative delegații a Congresului SUA pe insulă din ultimii 25 de ani.

Statele Unite sunt principalul susținător militar al Taiwanului, vânzând arme și tehnologie de apărare foarte necesare Taipei. De zeci de ani, 

Din 2019, Taiwan a comandat echipamente militare americane în valoare de cel puțin 17 miliarde de dolari (16,65 miliarde de euro), potrivit Defense News. Aceasta include o comandă de 8 miliarde de dolari pentru 66 de avioane de luptă F-16 sub fostul președinte Donald Trump, una dintre cele mai mari comenzi de până acum.

În iulie 2022, Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare de „asistență militară” în valoare de 108 milioane USD pentru Taiwan. Pentagonul a declarat într-un comunicat că Taiwan a cerut piese pentru tancuri și vehicule de luptă, arme de calibru mic, sisteme de arme de luptă și articole de sprijin logistic.

În ianuarie, pe fondul sporirii ieșirilor chineze în zona apărării aeriene a Taiwanului, au fost aprobate cheltuieli suplimentare pentru apărare de 8,6 miliarde de dolari, dintre care o mare parte va fi probabil alocată armelor antinavă.

În ciuda sprijinului SUA și a cheltuielilor pentru apărare, Taiwanul este încă incapabil să țină pasul cu modernizarea militară de decenii a Chinei. Această realitate, împinge Taiwanul spre construirea unei  strategii  de „război asimetric”, numită și „strategia porcului spinos”.

Strategia presupune folosirea de arme mai mici, dar foarte eficiente, pentru a lupta cu o forță inamică mai mare. Succesul Ucrainei de a respinge prima fază a invaziei Rusiei, de exemplu, prin folosirea de rachete portabile pentru a decima tancurile, a fost citat ca o aplicare cu succes a strategiei.

Statele Unite sfătuiesc acum Taiwanul să cumpere arme concepute pentru mobilitate și precizie pentru a lupta împotriva unei invazii maritime din China, potrivit msn.com.


Taiwanul a investit în sisteme mai mobile și mai eficiente din punct de vedere al costurilor, cum ar fi Stinger și Javelin, precum și mine marine și rachete antinavă de coastă, elicopterele MH-60R Seahawk, concepute pentru vânătoarea de submarine - o vânzare care, potrivit experților, americanii nu ar fi făcut-o înainte de invazia din Ucraina.

Luni, oficialii de la Taipei au avertizat China că racheta supersonică de croazieră Yun Feng, produsă pe plan intern, este capabilă să ajungă la Beijing.

Conform analizelor militare, strategice, Taiwanul ar fi capabil să reziste ofensivei chineze mai mult de o săptămână, ceea ce ar însemna că, pe termen lung, Beijingul va pierde dn punct de vedere strategic, economic și politic.

Citește și: VIDEO Cât ar rezista Taiwanul la o invazie. Dacă rămâne în picioare o săptămână, China a pierdut

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te