Jurnalista Anisa Shaheed, primul cetăţean din Afganistan vaccinat împotriva COVID

DE Miruna Moldoveanu | 23.02.2021 - 12:16
Jurnalista Anisa Shaheed a fost prima persoană căreia i s-a administrat doza de vaccin/FOTO: Facebook/Anisa Shaheed

Jurnalista Anisa Shaheed este primul cetăţean afgan vaccinat în ţara sa, care a lansat marţi campania de imunizare a populaţiei împotriva COVID-19, scrie dpa.

SHARE

Jurnalista Anisa Shaheed a fost prima persoană căreia i s-a administrat doza de vaccin, fiind urmată de un medic şi de doi membri ai forţelor de securitate afgane.

Cu prilejul unei ceremonii care a marcat startul campaniei, preşedintele Ashraf Ghani a afirmat că lucrătorii media sunt ţinte permanente ale celor care vor să le reducă la tăcere vocile.

'Vocile noastre pentru libertate, egalitate şi suveranitate naţională nu vor fi reduse la tăcere niciodată', a subliniat el.

Preşedintele Ghani a arătat că, aşa cum forţele de securitate luptă cu ameninţarea teroristă, cadrele medicale luptă cu ameninţarea reprezentată de pandemie.

 

Jurnalista Anisa Shaheed a fost prima persoană vaccinată anti-COVID din Afganistan

 

'Am dat ordin să fie ridicat un monument care să conţină numele tuturor acestor medici şi asistente care şi-au pierdut viaţa, pentru a le onora sacrificiile', a mai spus preşedintele.

Afganistanul a primit la începutul lui februarie 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca din India.


"Am primit 500.000 de doze de vaccin (...) trimise de guvernul indian", a declarat ministrul interimar al sănătăţii al Afganistanului, Wahid Majrooh, pe aeroportul din Kabul, unde a primit livrarea.

Vaccinul, dezvoltat de societatea anglo-suedeză AstraZeneca şi Universitatea Oxford, este fabricat de Serum Institute of India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume. Acest institut produce într-un ritm accelerat milioane de doze de vaccin AstraZeneca pentru India, ţările vecine şi o mare parte dintre ţările în curs de dezvoltare.

Dozele vor fi administrate în prima etapă personalului din domeniul medical şi persoanelor în vârstă cu boli cronice, a spus ministrul.

Guvernul afgan speră să vaccineze 60% din populaţie şi conlucrează cu Banca Mondială şi Uniunea Europeană pentru a face rost de mai multe doze, a mai spus ministrul.

Ministerul Sănătăţii îşi propune să vaccineze în jur de 250.000 de persoane, cu prioritate cadrele sanitare care luptă cu epidemia.

Potrivit celor mai recente date, epidemia de COVID-19 a provocat până acum mai mult de 2.400 de decese în rândul celor 55.000 de afgani care s-au infectat cu noul coronavirus, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.