Junta militară din Myanmar incendiază ajutoarele umanitare destinate civililor, arată Fortify Rights

DE Elena Andrei | Actualizat: 10.11.2021 - 23:16
Junta militară din Myanmar incendiază ajutoarele umanitare/foto: japan times

Comunitatea internațională trebuie să acționeze imediat față de acțiunile juntei militare din Myanmar care comite acte iresponsabile față de civili, confiscând sau incendiind ajutoarele umanitare, acte ce se încadrează la crime de război, cere un ONG pentru drepturile omului.

SHARE

„Junta militară din Myanmar a blocat ajutorul umanitar care salvează vieți pentru civilii strămutați forțat, prin arestarea arbitrară a lucrătorilor umanitari, distrugerea stocurilor de alimente, confiscarea ajutorului și alte acte ce pot constitui crime de război”, potrivit unui raport al Fortify Rights.

Grupul a îndemnat guvernele din Thailanda, India, China și Bangladesh să „autorizeze imediat agențiile umanitare să ofere ajutor transfrontalier unui număr tot mai mare de civili care au nevoie în Myanmar”.

De la lovitura de stat de la 1 februarie care a înlăturat Guvernul Suu Kyi, armata din Myanmar „a ucis, torturat și arestat în mod arbitrar civili cu impunitate, folosind în același timp munca forțată”, se arată în raport, adăugând că peste 223.000 de persoane au fost strămutate în țară.

Citește și

ONU amână raportul privind devierea zborului Ryanair de către Belarus pentru a aresta un jurnalist

Obama a confundat Scoția cu Irlanda și a citat din Shakespeare la conferința COP26 din Glasgow

 

Raportul detaliază mai multe incidente de arestări arbitrare și încălcări ale drepturilor de către armata din Myanmar, inclusiv un atac din 9 iunie în care soldații „au distrus și au ars stocurile de orez depozitate la o școală” într-un sat din Shan.

De asemenea, a citat relatările rezidenților despre „cum forțele juntei din Myanmar au jefuit posesiunile civile, au efectuat atacuri incendiare și au distrus proprietăți civile, inclusiv alimente, medicamente și ajutoare destinate civililor strămuți”.

„Blocarea ajutorului și țintirea lucrătorilor umanitari în contextul unui conflict armat sunt crime de război”, a declarat Ismail Wolff, directorul regional al grupului.

Avertizând că „junta din Myanmar reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității regionale”, el a cerut Națiunilor Unite și Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) „să sprijine de urgență ajutorul transfrontalier pentru cei strămuți.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.