Josep Borrell, despre amenințarea Chinei: „Taiwanul este crucial pentru Europa și trebuie apărat”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.04.2023 - 13:14
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell - Foto: Profimedia Images

Taiwanul este "crucial" pentru Europa din punct de vedere economic şi strategic, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la câteva zile după afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care invita "să nu se meargă pe urmele" SUA.

SHARE

"Taiwanul este crucial pentru Europa", a declarat Borrell în deschiderea unei dezbateri în Parlamentul European la Strasbourg consacrată Chinei.

"Este vorba despre strâmtoarea cea mai strategică din lume, în special în ceea ce priveşte comerţul: noi trebuie să fim prezenţi acolo prin operaţiuni de asigurare a libertăţii de navigaţie" a pledat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Josep Borrell, despre amenințarea Chinei: „Taiwanul este crucial pentru Europa și trebuie apărat”

Borrell a evocat riscul unei eventuale "acţiuni îndreptate împotriva Taiwanului, care ar trebui respinsă oricum" din raţiuni morale.

"Aceasta ar avea incidenţe strategice extrem de grave pentru noi, întrucât Taiwanul are o industrie printre cele mai avansate în producţia de semiconductori", a mai remarcat el.

Şeful diplomaţiei UE a cerut "să fie împiedicate provocări de oriunde ar veni ele", şi a pledat pentru "revenirea la statu quo" în problema insulei.

Citește și: VIDEO Atac ucrainean cu drone: Explozii uriașe la stații cheie de energie electrică din Rusia

"Taiwanul face parte în mod hotărât din perimetrul nostru strategic pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra interesele", a adăugat el.

Această luare de poziţie intervine la mai puţin de zece zile după publicarea unui interviu al preşedintelui francez Emmanuel Macron, care -după o vizită oficială în China - a declarat că refuză o "logică de la bloc la bloc" în problema Taiwanului, şi a îndemnat Europa "să nu urmeze" SUA sau China.

Citește și: Ministrul chinez al Apărării la Moscova, pentru a pune în aplicare coordonarea militară strategică

China şi Taiwanul sunt guvernate separat din 1949, dar Beijingul consideră insula democratică drept una din provinciile sale şi nu exclude să recurgă la forţă pentru a-şi exercita suveranitatea asupra acesteia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care l-a însoţit pe Macron la Beijing, a invitat - la rândul său - în faţa Parlamentului la "o strânsă cooperare între statele membre şi instituţiile europene cu scopul de a evita tentativele de a dezbina pentru a stapâni".

"Am văzut deja aceste tactici la lucru în cursul zilelor şi săptămânilor trecute", a remarcat ea, fără să facă referire în mod explicit la declaraţiile preşedintelui francez asupra Taiwanului, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te