Joe Biden spune că s-ar întâlni cu Putin, dar fără să discute de războiul din Ucraina: „Nu negociez”

DE Daniel Toșa | 13.10.2022 - 12:16
Joe Biden spune că s-ar întâlni cu Putin, dar fără să discute de războiul din Ucraina: „Nu negociez” - FOTO: kremlin.ru

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că s-ar întâlni cu Vladimir Putin pentru a discuta despre eliberarea baschetbalistei Brittney Griner, aflată în detenție, dar nu va discuta cu liderul rus despre rezolvarea războiului din Ucraina fără implicarea Kievului.

SHARE

"Uite, nu am nicio intenție de a mă întâlni cu el", a declarat Biden marți, într-un interviu acordat CNN. "Dar, de exemplu, dacă ar veni la mine la G-20 și mi-ar spune că vreau să discutăm despre eliberarea lui Griner, m-aș întâlni cu el. Adică, ar depinde".

Atât Biden, cât și Putin sunt așteptați să participe la summitul Grupului celor 20 de la Bali luna viitoare.

Administrația Biden a încercat să obțină eliberarea dublei medaliate cu aur la Jocurile Olimpice, care a fost condamnată pentru posesie de droguri și contrabandă, după ce oficialii vamali au găsit cartușe cu ulei de canabis în bagajele ei pe un aeroport din Moscova.

Președintele american a declarat că o eventuală întâlnire cu Putin ar depinde "în mod specific despre ce vrea să vorbească" și că nu va discuta despre invazia Rusiei în Ucraina fără ca liderii ucraineni să fie prezenți.

Citește și: Xi Jinping președinte până la sfârșitul vieții. Partidul Comunist vrea să-i acorde al treilea mandat

"Nu sunt pe cale să negociez cu Rusia, și nici altcineva nu este pregătit să negocieze cu Rusia despre faptul că vor rămâne în Ucraina, că vor păstra o parte din Ucraina, etc.", a spus Biden.

SUA propune Rusiei un schimb de prizonieri

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat în august că SUA au făcut o propunere "substanțială" Rusiei pentru a asigura eliberarea lui Griner, împreună cu fostul pușcaș marin american Paul Whelan, care este deținut în baza unor acuzații de spionaj pe care le neagă.

Citește și: VIDEO Kievul este din nou atacat. Infrastructura critică este atacată cu dronele sinucigașe iraniene

Administrația Biden a propus anterior schimbul lui Griner și Whelan cu Viktor Bout, un traficant de arme rus cunoscut sub numele de "negustorul morții", care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în 2012, și cu un al doilea rus deținut, de asemenea, într-o închisoare din SUA, potrivit unei persoane care are cunoștință despre acest subiect.

Biden nu l-a menționat pe Whelan în interviul acordat la CNN.

În martie, Biden a declarat că Rusia ar trebui să fie eliminată din G-20 din cauza invaziei sale în Ucraina și că președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy ar trebui să fie invitat la summitul de la Bali.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marți, într-un interviu acordat televiziunii de stat, că Kremlinul va lua în considerare o propunere de întâlnire între Biden și Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te