Preşedintele american Joe Biden îi va propune omologului său rus, Vladimir Putin, 'o cale diplomatică' de ieşire din criza din Ucraina în cadrul convorbirii telefonice de joi, înaintea discuţiilor privind securitatea în Europa care vor începe pe 10 ianuarie, informează AFP.
Preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin vor "discuta diverse subiecte, inclusiv viitoarele contacte diplomatice cu Rusia", a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Casei Albe pentru probleme de securitate.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat discuţia telefonică, adăugând că ea va avea loc joi seara târziu, ora Moscovei.
În convorbirea cu omologul rus, preşedintele Joe Biden se va arăta gata să adopte 'o cale diplomatică', dar Statele Unite, care rămân 'profund îngrijorate' de prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina vor fi, în acelaşi timp, 'pregătită să răspundă' în cazul unei invazii, potrivit unui oficial al Casei Albe.
Citește și: Cum a ajuns o bază de date a guvernului SUA să furnizeze teorii ale conspirațiilor COVID-19
Washingtonul "ar dori să vadă că trupele se întorc în zonele lor obişnuite de antrenament', a spus sursa.
Această convorbire telefonică va avea loc cu două săptămâni înaintea negocierilor programate pentru 10 ianuarie la Geneva, privind tratatele de control al armamentului nuclear şi situaţia de la graniţa ruso-ucraineană, unde Occidentul acuză Moscova că a masat trupe în vederea unui posibil atac.
Preşedintele Joe Biden continuă să îşi consulte 'aliaţii şi partenerii' în această chestiune, a declarat purtătoarea de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Emily Horne.
Citește și: Moscova i-a avertizat pe atașații militari străini asupra riscului ridicat de confruntare cu NATO
Înaintea convorbirii telefonice de joi, secretarul de stat Antony Blinken a discutat miercuri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Şeful diplomaţiei americane 'a reafirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa consolidării militare a Rusiei', a declarat purtătorul său de cuvânt, Ned Price.
Soluționare pașnică a conflictului din Ucraina
Blinken şi Zelenski au discutat despre eforturile de 'soluţionare paşnică a conflictului din estul Ucrainei şi despre viitoarele contacte diplomatice cu Rusia', a adăugat el.
Într-o postare pe Twitter în care a menţionat 'eforturile diplomatice pentru atingerea păcii', preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris că că a primit asigurarea 'sprijinului american deplin' pentru 'contracararea unui atac rusesc'.
Dialogul telefonic de joi va fi al doilea dintre cei doi preşedinţi în mai puţin de o lună. La începutul lunii decembrie, preşedintele american şi-a ameninţat omologul cu sancţiuni 'cum nu a mai văzut până acum' în cazul unui atac asupra Ucrainei.
Moscova, care susţine că acţionează doar ca răspuns la ceea ce consideră a fi o ostilitate din partea Occidentului, a prezentat recent două proiecte de tratate menite să prevină orice extindere a NATO, în special spre Ucraina, şi să pună capăt activităţilor militare occidentale în apropierea graniţelor Rusiei.
Semn că discuţiile din 10 ianuarie nu vor fi deloc uşoare este poziţia exprimată de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care a exclus deja orice 'concesie'. Anterior, Statele Unite au avertizat că o parte din cererile Moscovei sunt 'inacceptabile'.
Discuţiile bilaterale vor fi urmate pe 12 ianuarie de o întâlnire Rusia - NATO, reuniune urmată pe 13 ianuarie de discuţii Rusia - OSCE.