Joe Biden: Democraţia în lume se confruntă cu „provocări importante şi îngrijorătoare”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.12.2021 - 16:50
Joe Biden: Democraţia în lume se confruntă cu „provocări importante şi îngrijorătoare”. / Foto: timesofisrael.com

Democraţia în lume se confruntă cu ”provocări importante şi îngrijorătoare”, a declarat preşedintele american Joe Biden, în deschiderea unui summit virtual de două zile pe această temă, relatează AFP.

SHARE

Şeful statului american, care a invitat liderii a 100 de ţări la acest summit, a recunoscut că Statele Unite însele sunt nevoite ”să lupte fără încetare pentru a se afla la înălţimea idealurilor lor democratice”, în aceastp alocuţiune, la Casa Albă.

Klaus Iohannis participă la Summitul Democraţiei

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la Summitul Democraţiei (Summit for Democracy), organizat de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, în format de videoconferinţă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Citește și: Taxa de solidaritate ar aduce numai 15 euro pe lună pentru fiecare pensionar sau bugetar

De asemenea, şeful statului va avea, joi seară, o convorbire telefonică cu preşedintele SUA, în format Bucureşti 9 (B9).

Miercuri, Casa Albă a anunţat că preşedintele american, Joe Biden, va avea, joi, consultări cu nouă ţări est-europene membre ale NATO, printre care şi România, în privinţa summitului cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi temerilor unei invazii a Ucrainei.

Joe Biden va avea o discuţie telefonică cu "liderii Grupului celor Nouă de la Bucureşti, alcătuit din aliaţi NATO de pe flancul estic, pentru a le face rezumatul întrevederii cu preşedintele Putin, pentru a le asculta opiniile cu privire la situaţia actuală de securitate şi pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea transatlantică", potrivit unui comunicat.

Grupul celor Nouă de la Bucureşti include Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Citește și: Unele alimente pentru masa de Crăciun sunt mai scumpe anul acesta cu 50% față de 2020

Acest apel va avea loc după o conversaţie telefonică programată cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care caută ajutorul Statelor Unite pentru a evita ceea ce el consideră ca ameninţări cu invazia de către Rusia. Tensiunile şi presiunile diplomatice cresc, în timp ce Washingtonul şi aliaţii săi acuză Moscova că desfăşoară zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a ataca ţara. Joe Biden şi Vladimir Putin au adus în discuţie această problemă arzătoare în cursul summitului lor virtual de două ore, marţi, potrivit AFP.

Excluzând, deocamdată, orice intervenţie militară în cazul unei invazii a Ucrainei, Joe Biden a avertizat miercuri că un atac rus în Ucraina va duce la o întărire a prezenţei militare americane pe teritoriile membrilor Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est.

La rândul său, liderul de la Kremlin a apărat dreptul Rusiei "de a-şi proteja securitatea", estimând că a lăsa NATO să se apropie de frontierele sale fără a reacţiona ar fi "criminal".

În cursul summitului cu liderul administraţiei de la Washington, Vladimir Putin a cerut mai ales "garanţii juridice sigure" care să împiedice aderarea Ucrainei la NATO. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te