Jean-Jacques Rabenirina demască încălcările statului de drept ale regimului Rajoelina din Madagascar

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 23.09.2023 - 18:22
Jean-Jacques Rabenirina, vicepreședinte al Adunării Naționale a Madagascarului Foto: NWR

Jean-Jacques Rabenirina, vicepreședinte al Adunării Naționale a Madagascarului, ne-a acordat un interviu în care vorbește despre încălcarea statului de drept și despre "terorismul de stat" al regimului Andry Rajoelina din Madagascar.

SHARE

Regimul lui Andry Rajoelina este antidemocratic, încalcă statul de drept și practică „terorism de stat", susține Jean-Jacques Rabenirina, vicepreședintele Adunării Naționale a Madagascarului într-un interviu pentru Newsweek România.

Newsweek: Care este opinia dumneavoastră despre forțele politice care concurează la alegeri, care sunt candidații cu șansele cele mai mari de accedere în turul al doilea?

Lista finală a candidaților este publicată oficial de HCC (n.r. Înalta Curte Constituțională). Deși mai mult de jumătate dintre candidați au fost respinși sau retrași, ceea ce este deja un lucru bun, există cele mai mari forțe politice actuale din țară.

Cei trei candidați care conduceau în alegerile din 2018 mai au avantajul de a fi cunoscuți de către electorat, în special în cele mai îndepărtate zone ale țării, mai ales că fiecare a condus deja țara în ultimii douăzeci de ani. Pe de altă parte, această reputație le poate fi nefavorabilă în măsura în care o parte a electoratului cunoaște limitele abilităților și a integrității lor.

După părerea mea, unul dintre cei doi candidați din turul doi din 2018 este probabil să treacă în turul al doilea anul acesta pentru că poporul malgaș are această nostalgie pentru „fostul” președinte. Cu toate acestea, cred că o mare parte a alegătorilor sunt acum conștienți că trebuie să mergem mai departe. Este timpul ca această clasă politică coruptă să predea ștafeta conducerii noilor generații pentru că nivelul de dezvoltare aș țării s-a deteriorat sub mandatele ultimilor trei președinți.

Astăzi, candidatul care a ”sedus” oamenii dar și partenerii internaționali este deputatul de Toliara, Siteny Randrianasoloniaiko. Acest candidat, care în urmă cu un an nu era dat ca favorit în sondaje, a reușit să creeze o dinamică ce îl plasează astăzi în fruntea sondajelor. 

A început prin a călători prin toată țara cu Mihava Tour pentru a auzi și înțelege problemele și dorințele reale ale populației. Întâlnirile sale din aproximativ treizeci de orașe din toată țara au mobilizat puternic masele locale care au venit să-și împărtășească opiniile în ciuda blocajelor sistematice și intimidării jandarmilor trimiși de actualul regim.

Cu o popularitate tot mai mare, Siteny, care desfășoară o adevărată campanie la toate nivelurile, a reușit să adune în jurul lui și al ideilor sale mulți colegi deputați, foști colaboratori ai președinților anteriori, membri ai diasporei, dar mai ales partide politice cunoscute și recunoscute în țară, precum AVI, liderul Fanilo, ”fitambolagnela” și PSD al cărui secretar național a fost ales. 

Mișcarea sa, ProSiteny, este înființată în cele 23 de regiuni, 119 districte, 1597 de municipalități și aproximativ 18.000 de ”Fokontany” din țară. Încep să capete amploare Madagasikara Antsika Jiaby (Madagascar pentru noi toți) și platforma Pro Siteny, creată pentru a reuni partide, grupuri, asociații și simpli susținători.

Chiar și intelectualii Merina și Betsileo (din Hauts-Plateaux) despre care se știe că sunt greu de mobilizat, se adună în jurul lui pentru a-l ajuta să-și înființeze organizația și programul construit în jurul unei descentralizări eficiente și corecte.

Având în vedere configurația politică actuală, în special controlul executivului asupra instituțiilor publice, ce strategie intenționați să utilizați pentru a ocoli eventualele blocaje?

Regimul lui Andry Rajoelina este antidemocratic, încalcă statul de drept și mai presus de toate, practică ceea ce aș numi „terorism de stat”. Nu numai că regimul nu are scrupule în formularea și aplicarea textelor contrare principiilor drepturilor universale, precum dreptul de a se întruni liber în public sau principiul libertății de exprimare, dar atunci când aceasta se face în privat, împiedică întâlnirile pentru a fi ținute. Pe de altă parte, atunci când partidul președintelui își organizează congresul, îi este larg deschisă cea mai mare sală publică din țară.

Evident, nu putem conta pe arbitrajul instituțiilor statului deoarece acestea sunt sub controlul puterii executive. În primul rând, membrii și liderii lor sunt adesea numiți în majoritate de însuși Președintele Republicii, iar dacă întâmplător ar lua decizii împotriva intereselor celor de la putere, ar fi demiși pe loc.

Strategia noastră se bazează în primul rând pe buna guvernare, în special pe respectarea statului de drept. De asemenea, documentăm toate aceste fapte și anomalii și depunem reclamații către cei în cauză.

Oricare ar fi rezultatul lor, aceste plângeri vor avea avantajul de a ridica întrebări și de a-i obliga pe cei responsabili să răspundă pentru deciziile lor. Pentru noi, un non-răspuns este deja un răspuns de recunoaștere a faptelor și a faptului că acestea nu au nicio justificare, nici legală, nici legitimă. Istoria va judeca.

De asemenea, ținem comunitatea internațională informată cu privire la dosare, astfel încât aceasta să poată lua notă și să evalueze.

Ce propuneri faceți pentru ca procesul electoral să se desfășoare cu respectarea valorilor democratice?

Problema respectului pentru democrație în timpul acestor alegeri se pune cu adevărat după toate abuzurile pe care le-am observat în ultimele luni, în special interdicțiile de manifestare pentru opoziție, candidatura Președintelui când dubla naționalitate nu îi permite să facă acest lucru, încercările de corupție ale staff-ului său.

Cu toate acestea, valorile democratice sunt valori recunoscute și apreciate în cultura malgașă. În vremuri străvechi și chiar și astăzi în regiunile îndepărtate ale țării, nicio decizie nu se ia fără consultarea populației. Termenul ”Antenimiera” care desemnează Adunarea Națională se traduce prin „Unde se consultă opiniile”. Astăzi, însă, aceste valori nu mai sunt respectate și chiar și opiniile date pot fi distorsionate, cum este cazul deturnărilor de voturi comise în cadrul diferitelor alegeri naționale.

Pentru aceste alegeri, mișcarea noastră se pregătește să se asigure că alegerile cetățenilor sunt respectate prin prezența în fiecare dintre cele aproximativ 28.000 de secții de votare planificate în țară și prin înființarea unui întreg sistem de alertă și recurs împotriva eventualelor fraude.

În plus, partenerii tehnici și financiari prieteni ai Madagascarului ar trebui să se mobilizeze pentru a asigura respectarea efectivă a procesului democratic, care este unul dintre motivele creării anumitor organizații internaționale. Deoarece le va fi dificil să acopere întreaga țară, ei ar putea colabora cu ONG-uri și asociații naționale care ar trebui să joace un rol mai important în monitorizarea guvernării țării în viitor.

Până acum, pentru fiecare scrutin major, partenerii au trimis delegații de observatori care au observat doar câteva secții de votare în câteva municipii. Cu o astfel de operațiune, partenerii își pot exprima opinia doar pe baza acestor câteva observații și dacă aceste eșantioane nereprezentative sunt fără prea multe critici, observațiile ar putea fi ușor percepute și folosite ca garanție a întregului scrutin.

Pe de altă parte, încurajăm ferm comunitatea internațională să reacționeze la abuzurile flagrante comise de Andry Rajoelina și echipa sa guvernamentală în detrimentul populației care se află astăzi în condiții economice și sociale dramatice și alarmante.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te