Izolare anti-COVID în Columbia: ieși din casă, ești împușcat

DE Alexandru Pop | 16.07.2020 - 18:45
Legea armei în Columbia/FOTO: digi24.ro

Cartelurile de droguri și grupările de rebeli își impun în Columbia propriile reguli de carantină, în contextul pandemiei de coronavirus, și îi ucid pe cei care nu le respectă, potrivit unui nou raport al Human Rights Watch (HRW).

SHARE

Cel puțin opt civili au fost uciși de grupuri armate care folosesc Whatsapp-ul pentru a avertiza cetățenii cu privire la blocajele din zonele rurale unde își desfășoară activitatea, relatează The Guardian, citat de Digi24.

În Tumaco, un oraș port sărac și măcinat de violențe de pe coasta Pacificului, locuitorilor li se interzice să pescuiască, iar astfel bandele le limitează capacitatea de a câștiga bani de mâncare. De asemenea, grupurile de crimă organizată au impus reguli și vânzătorilor stradali, reguli care sunt mult mai stricte decât cele impuse de guvern.

În toată țara, bandele le interzic oamenilor să-și părăsească locuințele, chiar și atunci când sunt bolnavi, potrivit mărturiilor voluntarilor umanitari citați în raport. În două provincii, Cauca și Guaviare, grupurile armate au incendiat scuterele celor care le-au ignorat regulile și restricțiile Covid-19.

„Au blocat transportul între sate, iar atunci când cineva este suspectat că are Covid-19, i se spune să părăsească regiunea sau va fi ucis”, a declarat pentru The Guardian un lider al comunității din provincia Putumayo, care nu și-a dezvăluit identitatea de frica de represaliilor. „Și oamenii nu au de ales și se supun, pentru că nu văd niciodată reprezentanții statului aici.”

Pe data de 8 iunie, Edison León Pérez, lider al comunității și activist, a fost ucis în San Miguel de „La Mafia”, o bandă de trafic de droguri care are legături cu paramilitarismul de dreapta, la câteva zile după ce a cerut autorităților locale să ia măsuri în legătură cu regulile de carantină impuse de bandă.

La fel ca cea mai mare parte din America de Sud, Columbia se pregătește pentru cea mai grea etapă a pandemiei de coronavirus. De când a fost confirmat primul caz de Covid-19, pe data de 6 martie, autoritățile medicale au confirmat 159.898 cazuri și 5.625 de decese. În prezent, se înregistrează câte aproximativ 5.000 de cazuri noi în fiecare zi.

Guvernul a impus restricții atât la nivel național, cât și la nivel local, dar acestea nu au fost niciodată la fel de stricte ca cele impuse de cartelurile și bandele columbiene, nerespectarea lor aduce consecințe mult mai grave.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.