Agenția de Știri Tasnim l-a citat pe Rabiei dintr-un interviu acordat televiziunii oficiale iraniene de stat, în cadrul căruia a menționat că „diferite aspecte ale asasinării” sunt investigate de către instituțiile de securitate ale Iranului.
„Când ancheta va ajunge la etapele finale, un comentariu formal va fi furnizat de anumite părți. După cum a menționat liderul suprem, cel mai important lucru este ca informațiile noastre să nu fie compromise. Au fost identificați cu succes suspecți ai acestui asasinat", a spus Rabiei.
Observațiile lui Rabiei confirmă declarațiile martorilor oculari că au fost mai mulți „autori”, care au fost în mare parte ignorate, nefiind confirmate de oficialii iranieni, care au încercat să „rescrie” desfășurarea atacului asupra convoiului în care se deplasa Mohsen Fakhrizadeh ca pe un episod de science fiction, în care asasinatul a fost „opera” unei arme acționată prin telecomandă made in Israel, fără niciun trăgător la fața locului.
Utilizarea unei mitraliere controlate de la distanță nu este exclusă, armata israeliană având o astfel de armă. O mitralieră autonomă care pare să se potrivească cu această descriere este folosită de armata israeliană din 2010.
Dezvoltată de Rafael Advanced Defense Systems, arma include un sistem optic încorporat pentru vizualizare și țintire, și este denumită, pe scurt, „vezi-și-tragi”.
Însă, primele rapoarte oficiale iraniene și relatările martorilor au semnalat o luptă armată între gărzile de corp ale lui Fakhrizadeh și peste zece atacatori.
Rolul unei mitraliere controlate de la distanță, ca parte a unui atac complex al unei echipe de asasini, a fost raportat pentru prima dată în weekend într-o relatare a uciderii postată online de Javad Mogoui, un regizor de documentare pentru Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran.
Tatăl și socrul său sunt membri ai unității corpului militar însărcinat cu protejarea lui Fakhrizadeh, iar relatarea lui Mogoui a fost transmisă de mai multe agenții de știri iraniene.
Însă acesta nu a exclus din relatare și pe cei „peste zece trăgători” prezenți la locul faptei
Afirmațiile că asasinatul ar fi fost comis în întregime de o armă robotică au provenit de la IRGC, publicate de agențiile controlate de corpul militar, Fars News și Tasnim.
Ali Șamkhani, secretarul pentru Consiliul Național de Securitate, a făcut precizarea, într-un interviu acordat televiziunii de stat iraniene, că serviciile secrete știau dinainte de un posibil atac israelian asupra omului de știință ce urma să se întâmple chiar acolo unde s-a întâmplat, și care urma să fie executat cu ajutorul opozanților regimului din grupul Mujahedeen Khalq. Iar aceste informații ajunseseră la corpul de pază al savantului.
Marți, purtătorul de cuvânt al Guvernului declarase că Ministerul Informațiilor a avertizat echipa de securitate a omului de știință cu câteva săptămâni înainte despre „detaliile specifice și exacte” ale unei posibile tentative de asasinat, inclusiv locații potențiale.
„Aceast omor ar fi putut fi prevenit dacă s-ar fi respectat protocoalele de securitate și ar fi fost puțin mai atenți", a declarat purtătorul de cuvânt, Ali Rabiei, la o conferință de presă.
Chiar și declarațiile membrilor familiei cercetătorului asasinat și unii martori oculari infirmau „scenariul” s.f. al IRGC.
Imediat după eveniment, un martor ocular care nu a fost identificat pe nume a spus că a văzut un Nissan explodând și a descris o luptă intensă cu armele între bodyguarzi și asasini.
„Un om înarmat stătea pe drum și a început să tragă în direcția mea”, a spus martorul, care a estimat că au existat peste șase trăgători.
„Mi-am băgat imediat mașina în marșarier, dar el a continuat să tragă spre mine”.
Alte rapoarte inițiale spuneau că unul dintre bodyguarzi, Hamed Asghari, s-a aruncat asupra omului de știință și a încasat patru gloanțe. Membrii familiei spun că acesta a supraviețuit, dar se află în stare critică.
Într-un interviu acordat sâmbătă seara la televiziunea de stat, fiul lui Fakhrizadeh, Hamed, a spus că a ajuns la fața locului în câteva minute și că mama sa a fost cu tatăl său în mașină din momentul atacului până când a murit în brațele ei.
„Nu era scena unei tentive de asasinat, ci o zonă de război”, a spus fiul, susținând rapoartele despre o luptă în două direcții cu ucigașii.
Văduva unui alt om de știință asasinat a declarat pentru televiziunea de stat că s-a întâlnit cu soția lui Fakhrizadeh după atac și a văzut răni de șrapnel pe fața și pe corpul ei.
Șohreh Piran a spus că soția lui Fakhrizadeh a descris „împușcături constante care vâjâiau peste cap de la stânga la dreapta” și că un geam al mașinii a fost spart de acest flux de gloanțe, astfel fiind ucis șeful programului nuclear iranian.
Generalul de brigadă Hossein Dehghan, consilierul militar principal al liderului suprem al Iranului, a declarat la televiziunea de stat că „există oameni în sistem care furnizează inamicilor noștri informații, iar inamicul complotează și execută planuri bazate pe aceste scurgeri de date.”
Rapoartele conflictuale au alimentat o mulțime de ipoteze ironice pe rețelele sociale iraniene, cu un Transformer asasin ieșind din Nissan-ul capcană.