Iohannis: „România are un loc distinct în NATO. Suntem un furnizor de securitate în flancul estic”

DE Daniel Toșa | 25.10.2022 - 11:45
Iohannis: „România are un loc distinct în NATO. Suntem un furnizor de securitate în flancul estic” - FOTO: Facebook/Administratia prezidentiala

Președintele Klaus iohannis, a declarat, marți, cu ocazia ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României, că țara noastră reprezintă un garant al securității în bazinul Mării Negre și în contextul agresiunii Rusiei, este vital „să investim în forțele de apărare”

SHARE

„Ne-am reunit astăzi, cu emoţie şi respect, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, pentru a celebra Ziua Armatei României. Acest loc evocă jertfa eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, care, cu patriotism şi devotament, şi-au dat viaţa pentru reîntregirea neamului nostru. Ne onorează şi ne bucură să îi avem astăzi alături de noi pe veteranii de război.

Ca punte de legătură între trecut şi viitor, căliţi de dificultăţile vieţii, ei ne transmit cu înţelepciune şi căldură valorile fundamentale care ne definesc ca cetăţeni şi ca naţiune. Pentru toate sacrificiile făcute, dragi veterani de război, aveţi recunoştinţa şi preţuirea noastră!”, a spus preşedintele în discurs.

Șeful statului a subliniat întărirea cooperării cu partenerii noștri din NATO.

May be an image of 6 people, people standing, military uniform and outdoors

Citește și: EXCLUSIV Armata asigură buget de 1.330.000 € pentru ca Steaua București să joace în Liga a II-a

„În actualul context dificil, direcţia noastră este clară: rămânem uniţi şi hotărâţi, ancoraţi în valorile şi simbolurile care ne definesc şi ne dau putere ca naţiune, şi întărim cooperarea cu aliaţii şi partenerii noştri.

Armata a fost şi va continua să fie simbolul tenacităţii şi o componentă esenţială în evoluţia României, contribuind major la parcursul ţării noastre către statutul de stat democratic, ireversibil ataşat valorilor euro-atlantice”, a declarat Iohannis.

May be an image of 2 people, military uniform and outdoors

Participarea activă a militarilor noştri în diferite teatre de operaţii, timp de peste 20 de ani, a susţinut consolidarea României în NATO ca un aliat credibil şi stabil, a cărui securitate are la bază statutul de membru al NATO şi al Uniunii Europene, precum şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care se află la cel mai înalt nivel de cooperare în domeniul apărării, a subliniat președintele.

Citește și: Surpriză pentru britanici: Rishi Sunak, primul premier hindus, mai bogat decât Casa Regală

„România are un loc distinct în cadrul NATO”

„România are un loc distinct în cadrul NATO şi o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice.

În ultimii ani a crescut constant prezenţa Aliată în ţara noastră, fiind operaţionalizate pe teritoriul României o serie de structuri de comandă şi control şi de luptă NATO. Odată cu deteriorarea accentuată a mediului internaţional de securitate, ca urmare a războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, s-a mărit semnificativ numărul militarilor NATO aflaţi în ţara noastră.

May be an image of outdoors

Împreună cu partenerii şi aliaţii noştri suntem mai puternici şi salut şi cu această ocazie prezenţa acestora în România, ca dovadă a hotărârii de neclintit a NATO de a consolida şi apăra Flancul Estic şi regiunea Mării Negre”, a spus şeful statului.

România va aloca 2,5% din PIB pentru Armată

Klaus Iohannis a precizat că începând din 2023, România va aloca 2,5% din PIB pentru creşterea bugetului Apărării.

”Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creşterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-şi îndeplini misiunile încredinţate şi astfel să conferim României şi mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate.

May be an image of 4 people, aircraft, military uniform and outdoors

Este vital să investim în propriile noastre forţe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalităţi depăşite, care folosesc forţa armată pentru a ameninţa suveranitatea unei ţări independente, sfidând întregul sistem internaţional bazat pe reguli”, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a continuat: ”Răspunsul nostru - al ţărilor NATO şi al partenerilor noştri - trebuie să fie unul decisiv şi hotărât, menit să contribuie la descurajarea acţiunilor oricărui potenţial adversar. Vă îndemn să fiţi parte activă a acestui proces de transformare şi modernizare a Armatei, să continuaţi să vă pregătiţi la cele mai înalte standarde, să vă perfecţionaţi şi să vă consolidaţi abilităţile în concordanţă cu standardele NATO, inclusiv prin valorificarea instruirii în comun cu camarazii aliaţi aflaţi în ţara noastră, pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi de apărare”, potrivit News.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te