Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Îngrijorări exprimate după primul tur al alegerilor prezidenţiale din Guatemala

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.07.2023 - 12:13
Oameni se adună în fața Curții Constituționale, unde se desfășoară o sesiune de examinare a plângerilor mai multor partide politice privind nereguli în alegerile generale din 25 iunie, în Guatemala City - Foto: Profimedia Images
Oameni se adună în fața Curții Constituționale, unde se desfășoară o sesiune de examinare a plângerilor mai multor partide politice privind nereguli în alegerile generale din 25 iunie, în Guatemala City - Foto: Profimedia Images

Suspendarea proclamării rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidenţiale din Guatemala a generat îndoieli cu privire la scrutin, iar Uniunea Europeană şi Organizaţia Statelor Americane şi-au exprimat duminică îngrijorarea, informează agenţiile de presă internaţionale.

SHARE

Curtea Constituţională, cea mai înaltă jurisdicţie a ţării, a ordonat sâmbătă Tribunalului Electoral Suprem să suspende temporar oficializarea rezultatelor din 25 iunie, anunță Agerpres.

Curtea Constituţională a fost sesizată vineri de nouă partide de dreapta, printre care Vamos, al preşedintelui aflat la sfârşit de mandat Alejandro Giammattei.

Partidul Vamos a invocat "un risc şi o ameninţare iminentă" de a vedea posturile distribuite înainte ca presupuse „vicii" ale scrutinului să fie aduse la cunoştinţa comisiilor electorale, potrivit Curţii.

Îngrijorări după ce Curtea Constituţională din Guatemala a decis să suspende oficializarea rezultatelor alegerilor din 25 iunie

În afară de primul tur al alegerilor prezidenţiale (al doilea tur al cărora este prevăzut pentru 20 august), alegeri legislative şi municipale au avut loc în aceeaşi zi.

Spre surpriza generală, doi social-democraţi s-au clasat pe primele locuri în faţa celor 22 de candidaţi la preşedinţie în primul tur, marcat de un puternic absenteism şi un mare număr de buletine anulate.

Aceasta constituie o ruptură după trei preşedinţii de dreapta succesive: Otto Perez (2012-2015), Jimmy Morales (2016-2020) şi preşedintele aflat la sfârşit de mandat Alejandro Giammattei.

Citește și: Fiii „lordului drogurilor” din Mexic, trafic de fentanil în SUA cu ajutorul unor firme chineze

Favorită în sondaje şi candidată de mai multe ori în scrutinuri precedente, Sandra Torres, fosta soţie a ex-preşedintelui de stânga Alvaro Colom (2008-2012), a obţinut 15,86% din voturi.

Deputatul Bernardo Arevalo, fiul primului preşedinte ales democratic al ţării, Juan Jose Arevalo (1945-1951), a generat surpriza, cu 11,77%, în condiţiile în care era clasat pe locul 8, cu 2,9%, în intenţiile de vot în ultimul sondaj al Institutului Prodatos.

Curtea Constituţională a cerut convocarea unei „noi audieri de revizuire a voturilor".

Contestaţiile şi denunţarea de presupuse fraude în alegeri au început încă de a doua zi după primul tur.

Citește și: Un avion de pasageri a ratat pista din cauză că a pierdut o parte din trenul de aterizare

Duminică, misiunea de observatori a Uniunii Europene, precum şi Organizaţia Statelor Americane au îndemnat la respectarea voinţei alegătorilor.

Într-un comunicat, misiunea UE a îndemnat „instituţiile judiciare şi partidele politice să respecte voinţa clară a cetăţenilor exprimată liber în timpul alegerilor din 25 iunie".

Pe 27 iunie, la două zile după vot, UE a atenţionat împotriva "deteriorării statului de drept şi a judiciarizării evenimentelor electorale în scopuri strict politice", subliniind "puternicul angajament al cetăţenilor pentru democraţie şi valorile civice".

La rândul său, Organizaţia Statelor Americane a îndemnat "puterile statului, legislativă, judiciară şi executivă, să respecte separarea puterilor, integritatea procesului electoral, precum şi lucrările şi concluziile efectuate în acest proces".

Guatemala este una dintre ţările cu cele mai mari inegalităţi din America Latină, estimează Banca Mondială, cu 10,3 milioane dintre cei 17,6 milioane de locuitori ai săi care trăiesc sub pragul de sărăcie şi un copil din doi suferind de malnutriţie cronică, potrivit ONU.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te