Înfrângere „la zero” pentru partidul pro-european al Maiei Sandu la alegerile locale din Moldova

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.11.2023 - 10:17
Înfrângere „la zero” pentru partidul pro-european al Maiei Sandu la alegerile locale din Rep.Moldova - Foto: Profimedi images
Înfrângere „la zero” pentru partidul pro-european al Maiei Sandu la alegerile locale din Rep.Moldova - Foto: Profimedi images

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea pro-europeană condusă de președinta Maia Sandu, nu a reușit să obțină niciun mandat de primar în cele 11 municipii ale Republicii Moldova în cadrul alegerilor locale.

SHARE

După ce a pierdut în primul tur în Chișinău și în municipiile Cahul, Ceadîr-Lunga, Hîncești, Orhei, Soroca și Strășeni, PAS a suferit o altă înfrângere duminică în turul al doilea al alegerilor locale, pierzând și în municipiul Ungheni.

Înfrângere „la zero” pentru partidul pro-european al Maiei Sandu la alegerile locale din Rep.Moldova

Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală arată că independentul Vitalie Vrabie a obținut 57,58% în fața reprezentantului PAS, Dionisie Ternovschi.

Ungheni a fost singurul municipiu din turul doi în care PAS a avut un candidat.

La Bălți, reprezentantul Partidului Nostru, Alexandr Petkov, a câștigat turul al doilea cu 59,63%, învingându-l pe candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Maxim Moroșanu, care a obținut 40,37% din voturi.

La Comrat, doi independenți au intrat în turul al doilea, iar Serghei Anastasov a obținut victoria în fața lui Nicolai Dudoglo cu un scor de 58,52% la 41,48%.

Citește și: OFICIAL UE propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina

În municipiul Edineț, primarul a fost ales Constantin Cojocari de la Liga Orașelor și Comunelor, cu 51,64% dintre voturi, în timp ce contracandidatul său, Oleg Sanduleac de la PSRM, a obținut 48,36%.

Conform legislației electorale din Republica Moldova, alegerile din turul al doilea sunt valabile dacă participă cel puțin 20% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate, condiție îndeplinită în scrutinul de duminică, conform președintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. Câștigătorul este desemnat candidatul care obține cele mai multe voturi.

Citește și: Rep. Moldova, pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE în 2024. Ucraina din decembrie 2023

În 617 localități, inclusiv în municipiul Chișinău, primarul a fost ales în primul tur cu peste jumătate din voturile exprimate valid. PAS a obținut cele mai multe mandate în primul tur, respectiv 225, dar niciunul într-un municipiu, urmat de PSRM cu 99 de mandate. Alți 83 de primari aleși în primul tur au fost independenți, iar 73 au fost din partea Partidului Social Democrat European, potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te