Rep. Moldova, pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE în 2024. Ucraina din decembrie 2023

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.10.2023 - 15:46
Maia Sandu - Foto: Profimedia images

Liderii Uniunii Europene se pregătesc să dea acordul politic pentru ceea ce se așteaptă să fie o decizie pozitivă a Comisiei Europene privind disponibilitatea Republicii Moldova și Ucrainei de a începe negocierile de aderare în luna decembrie a acestui an.

SHARE

Europarlamentarul Corina Creţu a susţinut la Strasbourg, marţi seara, în plenul Parlamentului European, că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la începutul anului viitor, având în vedere atât de reformele care se întreprind, cât şi situaţia geopolitică.

Rep. Moldova, pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE în 2024. Ucraina din decembrie 2023

"Intervenţia mea din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, de susţinere a Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Republica Moldova şi-a manifestat puternic dorinţa de apartenenţă la familia europeană, fiind fermă în faţa atacurilor hibride venite din partea Rusiei, făcând faţă multiplelor crize şi primind cu braţele deschise cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni raportat la numărul locuitorilor. Pe 23 iunie 2022, a devenit ţară candidată la Uniunea Europeană.

Am fost săptămâna trecută la Chişinău şi vreau să vă asigur că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare imediat la începutul anului viitor, ţinând cont atât de reformele care se întreprind, de aspiraţiile europene ale poporului care au fost clar manifestate în cadrul Adunării «Moldova Europeană», dar şi luând în calcul situaţia geopolitică", a arătat Corina Creţu, potrivit unei postări pe Facebook.

Citește și: Șefa PE vrea ca UE să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova până la sfârşitul anului

Parlamentarul european consideră necesară includerea Republicii Moldova în programele, instrumentele şi agenţiile europene, precum şi posibilitatea de a beneficia de instrumentele financiare de preaderare ale UE cât mai curând posibil, astfel este nevoie să fie revizuite Regulamentele europene şi să fie majorat bugetul instrumentului IPA III.

"Solicit respectuos punerea pe agendă şi acordarea votului pozitiv de către Consiliului UE pentru iniţierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cel mai scurt timp posibil", a afirmat Corina Creţu.

Ucraina se așteaptă să înceapă negocierile de aderare la UE peste două luni

Comisia Europeană va publica un raport cu privire la modul în care Ucraina și alți candidați la aderarea la UE îndeplinesc condițiile relevante. Acest lucru, potrivit oficialului european de rang înalt, se va întâmpla în luna noiembrie.

După aceea, susține sursa Politico, Comisia Europeană va face o declarație, după care "va fi foarte greu pentru statele membre să nu spună: «Să începem negocierile» despre aderarea cu Ucraina".

Citește și: Ciolacu: România susține începerea rapidă a negocierilor de aderare la UE a Ucrainei și Rep. Moldova

"Presiunea politică din jurul acestui lucru (negocierile privind aderarea Ucrainei. - n.r.) va fi prea puternică pentru ca statele membre individuale să reziste. Ipoteza de lucru este că Consiliul European va decide cu privire la începerea negocierilor până în decembrie", a adăugat sursa.

Politico notează că, până atunci, este posibil ca Ucraina să nu fi implementat pe deplin cele șapte recomandări ale Comisiei Europene, de care a depins începerea negocierilor de aderare. Prin urmare, liderii UE pot dau un semnal politic de acord cu negocierile, chiar dacă cadrul juridic al acestora nu este încă finalizat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te