La protestul de joi, al susținătorilor grupărilor șiite extremiste Hezbollah și Mișcarea Amal,s-a cerut înlăturarea lui Tarek Bitar din ancheta asupra devastatoarei explozii de anul trecut din portul Beirut, soldată cu peste 250 de morți și mii de răniți.
Anterior protestelor, o instanță a respins o plângere împotriva procurorului și i-a permis să continue ancheta.
Oameni înarmați necunoscuți au deschis focul asupra protestatarilor de pe acoperișuri de lângă Palatul Justiției, după care au izbucnit ciocniri între oameni mascați și lunetiști, soldate joi cu șase morți și 32 de răniți. Vineri s-a înregistrat încă un deces.
Acuzat de extremiști că are legături cu SUA
Tarek Bitar, catolic, 47 de ani, este cel mai expus oficial din Liban. Acesta a îndrăznit să se pună cu câțiva dintre baronii politici de neatins din Liban.
La 20 februarie, Consiliul Judiciar Suprem Libanez l-a numit pe Bitar în locul procurorului Fadi Savvan pentru a investiga explozia din Portul Beirut care a avut loc anul trecut.
El a fost sprijinit de o parte semnificativă a publicului, în special de familiile celor care i-au pierdut pe cei dragi în explozie.
În iulie, a decis eliberarea deținuților nesemnificativi din anchetă și a cerut ridicarea imunității parlamentare pentru mai mulți miniștri, stârnind reacții adverse ale acestor politicieni. Ba chiar emis mandat de aducere pentru cei chemați la audieri.
Fostul ministru libanez de Finanțe și parlamentar al partidului șiit Amal, Ali Hassan Khalil, a atacat mandatul de aducere, amenințând o „escaladare politică”.
Aliatul grupului, puternica mișcare șiită Hezbollah, este, de asemenea, un critic proeminent care solicită demiterea sa.
Citește și
Șase morți și peste 30 de răniți într-un protest împotriva unui judecător la Beirut
VIDEO VIRAL Comandant de pușcași marini: „Nimeni, la vârf, nu-și asumă haosul din Afganistan”
Mișcarea, pe lista organizațiilor teroriste a Statelor Unite, are o aripă politică foarte prezentă în Parlamentul libanez. Gruparea l-a acuzat pe Bitar că este în slujba Washingtonului, mergând pe linia investigațiilor FBI, care au dezvăluit o legătură între depozitarea anormală a nitratului de amoniu în port, „dispariția în vederea valorificării” a unei cantități substanțiale și Mișcările Hezbollah și Amal, aripile armate.
Susținătorii acestor grupări șiite au ars imagini ale ambasadorului SUA Dorothy Shea, alături de a lui Bitar., la protestul de joi.
Bitar, un procuror care nu zâmbește
Tarek Bitar este descris de colegi ca un om sever, cu totul dedicat misiunii sale, fiind rar văzut zâmbind.
El refuză invitațiile oficialilor la cină, la recepții și la toate celelalte ocazii sociale, de teamă să nu fie perceput ca fiind influențat într-un fel sau altul.
Nu acceptă nici apeluri telefonice de la oameni care vor să-i ceară o favoare.
Chiar și unii dintre colegii săi privesc cu suspiciune acest „fenomen ciudat” al unui procuror incoruptibil și susțin că unul mai experimentat ar fi trebuit să fie numit pentru o astfel de anchetă sensibilă.
„Oamenii sunt deranjați de îndrăzneala lui. Nimeni nu a mai văzut o asemenea îndrăzneală în Palatul Justiției ", a spus o sursă citată de Beirut Daily.
Locuiește într-un apartament modest în nordul Beirutului, împreună cu soția sa, farmacist, și cei doi copii ai lor, care acum sunt păziți de soldați.
După absolvirea licenței în Drept, și-a început cariera în nordul Libanului, unde s-a stabilit ca magistrat independent, înainte de a fi numit la conducerea Curții Penale din Beirut.
Printre cazurile pe care le-a instrumentat a fost și controversatul caz al fetiței Ella Tannous, căreia a trebuit să i se amputeze toate membrele din cauza unui malpraxis medical.
Anul trecut, el a condamnat două spitale private din Beirut și doi medici să plătească o amendă uriașă familiei fetiței, decizie care a scos personalul medical în stradă.
De când a condus Curtea Penală din Beirut, din 2017, el a reușit să reducă dosarele judiciare de peste 900.000 la sub 500.000 în mandatul său de patru ani.