Țara pe care Rusia ar putea-o lovi pentru că a dat arme Ucrainei. „Le lovim bazele din toată lumea”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.05.2024 - 08:43
Începe războiul între Rusia și Marea Britanie - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Începe războiul între Rusia și Marea Britanie. Putin va lovi bazele militare britanice de „oriunde”. La 6 mai, Ministerul rus de Externe l-a chemat pe ambasadorul Marii Britanii, Nigel Casey, să-i comunice răspunsul Kremlinului cu privire la armele britanice sin Ucraina.

SHARE

Ministerul rus de Externe a comunicat Londrei prin ambasadorul Nigel Casey răspunsul Kremlinului la decizia de a permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu arme britanice.

Biroul lui Serghei Lavrov a declarat că, recunoscând dreptul Kievului de a folosi armele furnizate de Regatul Unit pentru a lovi Rusia, Marea Britanie a devenit parte „de facto” a „conflictului” din Ucraina, potrivit European Pravda.

Începe războiul între Rusia și Marea Britanie. Putin va lovi bazele militare britanice de „oriunde”

Această permisiune a fost descrisă de ministerul rus drept „dovada unei escaladări grave”.

„Nigel Casey a fost avertizat că răspunsul la atacurile ucrainene folosind arme britanice pe teritoriul rus ar putea fi țintirea oricărei baze și echipamente militare ale Regatului Unit pe teritoriul Ucrainei și nu numai”, arată ministerul rus.

Ameninșarea Kremlinului a fost declanșată de remarcile făcute de ministrul de Externe britanic David Cameron într-un interviu acordat Reuters în timpul unei vizite la Kiev săptămâna trecută.

Cameron a declarat că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Londra pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei „la fel cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei” cu arme din Iran sau Coreea de Nord.

Același răspuns l-a dat și Lituania, stârnind furia Moscovei.

Citește și: Rusia dezlănțuie urgia în Europa: bombe, incendieri, distrugerea rutei logistice. România, o țintă

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat dur la  declarația făcută de noul ministru de Externe al Letoniei, Baiba Braže, care a spus că Ucraina a primit arme occidentale de la unii dintre partenerii săi cu permisiunea de a ataca teritoriul rus.

„Răspunsul” lui Putin este deja implementat în toată Europa. Kremlinul folosește o rețea de intermediari pentru a se infiltra în națiunile europene și a efectua o serie de operațiuni de informații și sabotaje la fabricile de armament ce furnizează muniție și echipamente Ucrainei.

Citește și: Scholz, inspecție la soldații germani din Lituania. Brigada anti-Rusia îl costă 11.000.000.000 euro

Într-un raport recent, Institutul Regal al Serviciilor Unite ale Marii Britanii, sau RUSI, a avertizat că agenția rusă de informații militare GRU „restructurează modul în care gestionează recrutarea și pregătirea trupelor forțelor speciale și reconstruiește aparatul de sprijin pentru a le putea infiltra în țările europene.”

Intermediarii recrutați de ruși pentru sabotaje nu sunt neapărat cetățeni ai Rusiei. Acești agenți sunt determinați să acționeze pentru serviciile secrete ruse prin oferirea unei sume de bani sau prin amenințări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te