„Există informații că mercenarii sunt recrutați în Kosovo, Albania și Bosnia și Herțegovina pentru a dezechilibra Rusia și a-i trimite în zone de conflict, inclusiv în Donbas”, a spus Lavrov.
„Acum verificăm asta a doua oară", a subliniat ministrul de Externe.
Lavrov a declarat că mercenari mai sunt recrutați în Balcanii de Vest pentru a participa la conflicte care sunt alimentate de țări precum Statele Unite.
El a precizat că regiunea nu a prosperat după intervenția NATO în criza din Iugoslavia de la sfârșitul secolului al XX-lea.
Citește și
ONU trage alarma privind criza umanitară din Sahel. Jihadiștii profită de retragerea francezilor
România riscă să piardă 60 mld. euro, că nu respectă drepturile pe dizabilitate. Statul se uită
Lavrov a dezvăluit că în întâlnirea cu cancelarul german Olaf Scholz, acesta a insistat că „NATO a intervenit pentru a preveni genocidul albanezilor kosovari și au făcut-o atât de bine, încât regiunea prosperă acum”.
„Este departe de a fi prosperă”, a spus Lavrov. „Kosovo și alte părți ale Balcanilor de Vest devin un teren propice pentru criminalitate. Există teroriști și traficanți de droguri acolo”.
Invenții ale trolilor ruși
Nu este prima dată când se vorbește despre mercenari străini ce luptă împotriva separatiștilor proruși din Donbas.
Informațiile despre mercenarii străini, inclusiv cei polonezi, care au luat parte la războiul din Ucraina au fost publicate de agențiile oficiale de presă ruse de mai multe ori.
Trolii au preluat aceste „informații” și le-au rostogolit pe rețelele de socializare, vorbind despre femei lunetiste din Polonia, pe care le numeau „curve” şi „vrăjitoare” și care ar trebui „bătute până la moarte şi aruncate în groapă”.
„Prezența mercenarilor” a devenit unul din argumentele-cheie că Ucraina conduce acțiuni agresive împotriva civililor din Donbass.
Reprezentanții separatiștilor din Donețk și Lugansk au informat deseori că „sute de mercenari au venit în Donbas din Polonia, Georgia, statele baltice, Canada și SUA”.
Nimeni nu putea răspunde cum au reușit aceștia să ajungă în prima linie, deși, în afară de armele de calibru mic, s-a raportat că aveau și transportoare blindate și vehicule de luptă de infanteriei.
Singura problemă este că poveștile cu mercenari angajați de Ucraina sunt dovedite a fi false.
Însă sunt adevărate cele cu mercenari ruși de la Grupul Wagner, care au acționat multă vreme în Donbas împotriva armatei ucrainene și mercenari sârbi (29 au fost judecați în Serbia, fiind interzisă participarea „privată” la conflicte militare).
Potrivit Balkaninsight.com, sârbii au efectuat misiuni de luptă și contrainformații pentru mai multe unități paramilitare proruse, inclusiv faimosul grup de mercenari Wagner.
Au mai fost italieni și moldoveni care au luptat alături de separatiști, așa cum arată dosarele din tribunalele acestor țări.