ONU trage alarma privind criza umanitară din Sahel. Jihadiștii profită de retragerea francezilor

DE Adina Mutăr | 18.02.2022 - 21:45
ONU trage alarma privind criza din Sahel/foto: theglobepost

Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP) a tras alarma vineri cu privire la agravarea crizei alimentare din regiunea Sahel, alimentată de conflictele cu grupările jihadiste, pandemia COVID-19 și schimbările climatice.

SHARE

Peste 10,5 milioane de oameni se confruntă cu o criză acută alimentară și a mijloacelor de trai.

„Numărul persoanelor aflate în pragul înfometării a crescut de aproape zece ori în ultimii trei ani, la 10,5 milioane de oameni care se confruntă cu niveluri de criză ale foametei, inclusiv 1,1 milioane în caz de urgență, în cinci țări – Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger – din segmentul de nord al Africii”, a declarat purtătorul de cuvânt al WFP Geneva, Tomson Phiri, într-o conferință de presă.

Aceasta reprezintă o creștere de peste 60% față de 2019, a spus Phiri.

„Regiunea se confruntă cu o criză alimentară complexă și care se agravează, pe măsură ce conflictele se extind. Oamenii au fost alungați din casele lor de grupuri extremiste, înfometați de secetă și cufundați în disperare de efectele economice ale COIVD-19”, a subliniat oficialul WFP.

Dislocările de persoane au crescut, de asemenea, cu aproape 400%, 2,6 milioane de oameni fiind forțați să-și părăsească zonele din cauza extinderii conflictului, a mai spus oficialul WFO.

Retragerea armatei franceze din misiunile împotriva jihadiștilor vor agrava criza, extremiștii rămânând fără oponenți.

Oficialul ONU a cerut 470 de milioane de dolari pentru următoarele șase luni pentru a continua operațiunile în Sahel, unde, în ciuda problemelor de securitate, a lucrat cu parteneri umanitari pentru a menține un sprijin care să salveze vieți, ajutoarele ajungând la 9,3 milioane de oameni din cele cinci țări în 2021.

UE alocă 150 miliarde euro pentru Africa


Liderii Uniunii Europene și ai Uniunii Africane au convenit vineri să-și reînnoiască parteneriatul și să lanseze un pachet de investiții în valoare de 150 de miliarde de euro. 

Summitul Uniunea Europeană-Uniunea Africană este „ceva diferit”, o „oportunitate pentru noi de a pune bazele unui parteneriat reînnoit”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, într-o conferință de presă după întâlnirea de două zile.

Ca principală realizare a summit-ului, liderii au convenit că UE va mobiliza investiții de 150 de miliarde euro până în 2030 pentru a finanța proiecte de infrastructură, pentru a sprijini educația și antreprenoriatul în următorii șapte ani.

„Uniunea Europeană dorește să fie partenerul preferat al Africii”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Ea a spus că UE a ales să coopereze mai întâi cu Africa în cadrul strategiei sale de investiții Global Gateway, deoarece blocul este primul partener comercial și primul investitor din Africa.

Von der Leyen a explicat că liderii au convenit asupra principalelor priorități ale investiției în timpul summit-ului, cum ar fi îmbunătățirea tranziției ecologice și utilizarea surselor regenerabile, construirea de rețele de transport și conectivitate, sprijinirea agriculturii durabile, a îngrijirii sănătății și a educației.

„Un parteneriat mai puternic înseamnă intensificarea luptei noastre comune împotriva schimbărilor climatice”, a spus ea, subliniind că această generație trebuie să acționeze acum pentru bunăstarea celor viitoare.

Ea a spus că Africa este bogată în surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia hidroelectrică, energia solară și energia eoliană și, prin urmare, „lumea are nevoie de Africa”.

Von der Leyen a reafirmat, de asemenea, angajamentul UE de a livra 450 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 în Africa până în această vară.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te