Imagini din satelit arată o intensificare a mișcărilor de trupe ruse la granița cu Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.12.2021 - 19:30
Imagini prin satelit arată o intensificare a mișcărilor de trupe ruse/foto: ft

Noi imagini din satelit înregistrate de o companie privată americană arată că Rusia continuă intens să-și consolideze forțele în Crimeea anexată și în apropierea Ucrainei, în timp ce presează SUA pentru garanții de securitate.

SHARE

Imaginile de la Maxar Technologies difuzate joi seara arată o bază din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, plină cu sute de vehicule blindate și tancuri. O imagine din satelit aceleiași baze, în octombrie, arăta că baza era pe jumătate goală.

O nouă unitate, formată din câteva sute de vehicule blindate care includ vehicule de luptă de infanterie din seria BMP, tancuri, artilerie autopropulsată și echipamente de apărare aeriană, a sosit la garnizoana rusă.

„În ultima lună, imaginile noastre prin satelit de înaltă rezoluție au observat o serie de noi desfășurări rusești în Crimeea, precum și în mai multe zone de antrenament din vestul Rusiei de-a lungul periferiei graniței cu Ucraina”, a comunicat compania Maxar Technologies.

Recent, s-a constatat o activitate sporită la trei locații din Crimeea și la cinci locații din vestul Rusiei.

Alte imagini Maxar au arătat o acumulare de trupe la Soloti, Rusia, aproape de granița cu Ucraina, cu fotografii făcute la începutul lunii decembrie care arată o concentrație mai mare de echipament militar decât în ​​septembrie.

Imaginile au arătat, de asemenea, acumulări continue la Ielnia, un oraș rusesc la 260 km nord de granița cu Ucraina și la Pogonovo, lângă Voronez, sudul Rusiei.

Citește și

Gazele ruseşti se îndreaptă spre est, via conducta Yamal-Europe, pentru a patra zi la rând

Gorbaciov intervine în tensiunile dintre Rusia și Occident: „Americanilor li s-a urcat la cap”

 

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia vrea să evite conflictul, dar are nevoie de un răspuns „imediat” din partea Statelor Unite și a aliaților săi la cererile de garanții de securitate.

Moscova a comunicat că discuții cu SUA pe acest subiect vor începe în ianuarie la Geneva, dar nu a încetinit ritmul desfășurării de forțe în și în jurul Ucrainei.

Kremlinul a reiterat vineri că își rezervă dreptul de a-și muta propriile forțe pe teritoriul rusesc după cum crede de cuviință și că țările occidentale efectuează manevre militare provocatoare în apropierea granițelor sale.

„Rusia își mută propriile trupe pe propriul său teritoriu pe fundalul unor acțiuni extrem de neprietenoase ale oponenților noștri din NATO, Statele Unite și diferite țări europene, care efectuează manevre foarte clare în apropierea granițelor noastre”, a spus Peskov.

Președintele Joe Biden și lideri europeni cred că Moscova „cântărește” un atac asupra Ucrainei, luna viitoare, încercând să se stabilească pe o strategie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te