Halucinanta poveste a Pentagon Leaks. Martorii principali vorbesc doar cu acordul părinților

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.04.2023 - 14:22
Jack Teixeira, sursa Pentagon Leaks-Foto: Profimedia Images

Martorii principali din dosarul Pentagon Leaks vorbesc doar cu acordul părinților. 20 de tineri și minori împărtășeau o „dragostea reciprocă pentru arme, echipament militar și Dumnezeu” pe platforma Discord.

SHARE

Martorii principali din dosarul Pentagon Leaks vorbesc doar cu acordul părinților, după arestarea „șefului” și sursei documentelor, Jack Teixeira, 21 ani.

Teixeira făcea parte din Garda Națională Aeriană din Massachusetts din 2019, unde lucra ca „ajutor calificat la sistemele de transport cibernetic” (în domeniul tehnologiei informației) la Baza Otis din Cape Cod, conform dosarului său de serviciu.

Martorii principali vorbesc doar cu acordul părinților

Oficialii apărării au declarat că făcea parte din Aripa 102, de informații, care „oferă date de precizie la nivel mondial, de comandă și control”.

Agenții FBI l-au arestat pe Teixeira la o reședință din North Dighton, Massachusetts, a declarat biroul din Boston. Reședința se află la o oră de baza militară unde lucra, potrivit nbcnews.com.

Teixeira făcea parte dintr-un grup de gameri care îl considerau un fel de lider pe cel care semna cu „OG” - prescurtare slang pentru Original Gangster, termen ce derivă din numele bandei și înseamnă: „noi suntem primii” - cu care a împărtășit informații clasificate pe platforma de mesagerie Discord.

Grupul are vreo 20 de tineri și minori care împărtășeau o „dragostea reciprocă pentru arme, echipament militar și Dumnezeu”, scrie Washington Post. Cei care au sub 18 ani, vorbesc acum doar sub condiția anonimatului și cu permisiunea părinților, potrivit news.yahoo.com.

Documentele au rămas în acel grup mic, aparent neobservate de lumea exterioară, până la începutul lunii martie, când un alt membru, minorul „Lucca”, aflat acum sub protecția autorităților, a retransmis câteva dintre acestea unui grup mai mare Discord, de unde materialele au început să circule pe rețele.

Eoghan Macguire, un cercetător și editor care a ajutat agenția de investigații  Bellingcat să dea de urma poveștii, a spus că documentele au fost transmise la trei servere Discord separate înainte de a fi făcute publice pe site-ul extremist 4chan.

Gameri din grupul Discord „au furnizat informații personale despre leaker, obiceiurile sale, faptul că era un pasionat de arme, făcea schimb de echipamente, câteva lucruri despre convingerile sale personale, că deseori împărtășeau meme-uri rasiste în grupul lor privat de chat” și astfel a putut fi identificat.

John Kirby, responsabil cu comunicări strategice la Casa Albă, a subliniat însă că „unele dintre documentele clasificate au fost modificate din forma lor originală”.

La nivelul său, tânărul Teixeira nu trebuia să vină în contact cu informațiile din presupusele documente clasificate, a declarat Juliette Kayyem, fost consilier pentru securitatea internă din Massachusetts.

Suspectul ar fi putut îndeplini însă o funcție dincolo de postul său și, totuși, s-ar putea să nu fi fost autorizat să acceseze documentele.

Informații reale ce arată că SUA au penetrat conducerea Rusiei

De exemplu, comunicările liderilor serviciului de informații Mossad din Israel și discuțiile dintre membrii Consiliului Național de Securitate al Coreei de Sud cu privire la vânzarea muniției ce ar putea ajunge în Ucraina nu au nicio relevanță evidentă pentru activitatea suspectului, spun analiștii de informații, care consideră ciudată apropierea acestuia de astfel de documente, fie acestea depășite sau nu.

Departamentul Apărării a declarat că a aflat pentru prima dată despre publicarea documentelor la 28 februarie și din nou la 1 martie, recunoscând că „unele documente ar putea fi autentice”, dar fără să spună ce a întreprins pentru a prinde „cârtița” de când a aflat.

Printre cele mai sensibile documente se numără unele care par că provin de la surse din Guvernul rus, cum ar fi detalii despre modul în care un hacker rus a partajat capturi de ecran cu serviciul de securitate FSB privind accesarea infrastructurii de gaze naturale a Canadei, lupte interne în cadrul conducerii militare ruse, dezbaterile ministerului rus al Apărării privind furnizarea de muniție grupului paramilitar Wagner și planurile serviciilor secrete militare ruse de a promova o campanie anti-occidentală și anti-ucraineană în Africa.

Acestea sunt informații ce sugerează că SUA au penetrat conducerea Rusiei, inclusiv cea militară, de aceea sunt deosebit de riscante.

O altă informație reală este că Beijingul ar fi aprobat furnizarea de ajutor letal Rusiei în războiul din Ucraina la începutul acestui an și a plănuit să mascheze echipamentele militare în articole civile, potrivit unei interceptări de către SUA a informațiilor ruse dezvăluite în documente secrete scurse, potrivit msn.com.

Interceptarea, aparent obținută prin interceptarea Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei, a fost inclusă într-un rezumat extrem de secret, datat 23 februarie, al „produselor” recente legate de Ucraina și Rusia, compilat de Biroul Directorului National Intelligence. 

Se numără printre o serie de documente neraportate anterior pe care The Washington Post le-a obținut dintr-un depozit de imagini cu fișiere clasificate postate pe un server privat pe aplicația de chat Discord.

Potrivit „informațiilor interceptate”, SVR a raportat că o Comisie Militară Centrală a Chinei a „aprobat furnizarea progresivă” de arme și dorea ca aceasta să fie păstrată secretă. Raportul nu a indicat sursa informațiilor SVR.

Documentul, intitulat „The Watch Report”, este etichetat ca „top secret”, cu o distribuție extrem de restricționată. 

Raportul a dus, în mod clar, la o rafală de avertismente publice și private ale Administrației Biden către Beijing, începând de la sfârșitul lunii februarie.

Ministrul chinez de externe Wang Yi le-a numit „reacții isterice” și „un efort de a distrage atenția de la problemele interne ale SUA”.

Informații „alterate” ce ajută doar Rusiei

Ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Rejikov, a declarat că recenta scurgere de informații din SUA conține un „mix” de informații adevărate și false. „Iar informațiile adevărate sunt deja depășite”, a spus el, potrivit yahoo.com.

Rejikov a presupus că scurgerea era probabil destinată să ajute Rusia și pe aliații săi.

Oficialii americani au confirmat atât pentru New York Times, cât și pentru CNN, că documentele sunt probabil autentice, deși unele dintre ele par să fi fost modificate.

Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei, a declarat că doar Rusia va beneficia cel mai mult de pe urma scurgerii de informații ce a dominat titlurile de știri în ultimele zile, potrivit pravda.com.ua.

„Rusia este singurul beneficiar al acestui lucru. Vom primi răspunsul final abia după finalizarea anchetei. Avem comunicare cu serviciile relevante din SUA și, literalmente, din primele ore suntem în contact".

Budanov a declarat pentru ABC News că războiul informațional nu este nimic nou.

Șeful serviciilor secrete ucrainene este convins că nu există „niciun risc” ca problema cu Pentagon Leaks  să prejudicieze relațiile dintre Ucraina și Statele Unite.

De asemenea, nu se așteaptă ca scurgerea de date să aibă un impact mare asupra cursului războiului.

„Dacă există o problemă, aceasta va fi rezolvată. Dacă nu este nicio problemă, cu atât mai bine. Acest lucru nu va putea afecta rezultatele reale ale operațiunii ofensive."

Studiind o hartă a Rusiei, Budanov a prezis o „schimbare seismică” în țara vecină, despre care crede că va juca un rol în încheierea războiului lui Vladimir Putin în favoarea Ucrainei.

„Granițele pot fi schimbate. Aceasta este o greșeală creată artificial și, acum, a venit momentul ca această țară să se prăbușească”, a declarat Budanov.

Rusia: „O dezinformare ca să inducă în eroare Moscova”

Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că o grămadă de documente ale serviciilor secrete americane postate online în ultimele săptămâni ar putea fi false și o încercare deliberată de a induce în eroare Moscova.

Documentele includ ceea ce arată a fi evaluări clasificate ale SUA cu privire la războiul din Ucraina și victimele presupuse suferite de cele două armate, precum și documente care acoperă alte țări, potrivit Moscow Times.

Riabkov a declarat agențiilor de presă ruse că, deocamdată, scurgerea a ridicat multe întrebări.

„Este probabil interesant ca cineva să se uite la aceste documente, dacă sunt documente în primul rând, sau poate că sunt false, poate că aceasta este un depozit de informații deliberat ales”, a spus Riabkov.

„Din moment ce Statele Unite sunt parte la conflictul din Ucraina și, în esență, poartă un război hibrid împotriva noastră, este posibil ca astfel de lucruri să fie făcute pentru a induce în eroare inamicul – adică Federația Rusă”, a spus el.

Unii experți în securitate națională și oficiali americani au spus de la început că sursa documentelor ar putea fi un american, dar n-au exclus actori proruși.

Un fost ofițer CIA a spus că este foarte probabil ca Moscova să fi manipulat  scurgerea pentru a semăna confuzie și potențiale diviziuni între Washington și aliații săi.

Acuzarea lui Jack Teixeria

Într-o declarație după arestarea lui Jack Teixeira, președintele Comisiei pentru Serviciile Armate a Senatului, Jack Reed, a subliniat că o astfel de „breșă majoră de securitate” nu mai poate fi permis să se repete, potrivit nbcnews.com.

„Oricine cu autorizație de securitate care își trădează țara prin manipularea greșită intenționată a documentelor clasificate sau dezvăluirea materialelor clasificate trebuie să fie tras la răspundere”, a precizat Reed.

Teixeria, un agent al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, a fost învinuit de două capete de acuzare: reținerea și transmiterea neautorizată a informațiilor privind apărarea națională și îndepărtarea și păstrarea neautorizată a documentelor sau materialelor clasificate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te