Hackerul român „Virus” a fost condamnat la pușcărie în SUA după ce „a infectat” servere NASA. El a peldat vinovat, dar judecătorii nu au avut milă.
Mihai Ionuț Păunescu, un hacker român, a fost condamnat la trei ani într-o închisoare federală din SUA pentru implicarea sa în administrarea unui serviciu care a permis furtul de informații financiare confidențiale.
Hackerul român „Virus”, condamnat la pușcărie în SUA
Mihai Ionuț Păunescu s-a folosit de cunoștințele sale de IT pentru a permite infractorilor cibernetici să distribuie virusul Gozi, troianul Zeus, troianul SpyEye și malware-ul BlackEnergy, toate acestea fiind concepute pentru a fura informații financiare confidențiale și pentru a desfășura alte activități ilicite.
Păunescu a închiriat servere și adrese IP de la furnizori de internet legitimi și le-a pus la dispoziția infractorilor cibernetici, permițându-le acestora să rămână anonimi și să lanseze atacuri. De asemenea, el a fost acuzat că a facilitat alte infracțiuni informatice, cum ar fi atacurile DDoS (distributed denial-of-service) și campaniile de spam. El a fost condamnat pentru conspirație în vederea comiterii de intruziuni informatice.
Păunescu, cunoscut sub pseudonimul "Virus", a fost arestat inițial în decembrie 2012 la București, în România, dar oficialii americani nu au putut să îl extrădeze la momentul respectiv. Ulterior, el a fost reținut în iunie 2021 pe Aeroportul Internațional El Dorado din Bogota, Columbia. Procurorii americani l-au acuzat în ianuarie 2013 pentru implicarea sa în distribuirea programului malware Gozi, care a facilitat furtul acreditărilor de e-banking și a fondurilor din conturile victimelor.
În timp ce Păunescu a fost asociat cu diverse operațiuni de criminalitate cibernetică, el a avut o legătură strânsă cu cei care au folosit malware-ul Gozi. Oficialii americani au declarat că acesta a fost una dintre cele trei persoane responsabile de răspândirea malware-ului la nivel global în peste un milion de calculatoare între 2007 și 2013. Malware-ul Gozi a infectat peste 40.000 de computere din SUA, inclusiv cele de la Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA), precum și computere din Europa. Acesta le-a permis hackerilor să fure zeci de milioane de dolari prin eludarea programelor antivirus.
După ce nu au reușit să obțină extrădarea sa din România în urma arestării sale din 2012, procurorii americani l-au monitorizat pe Păunescu până la arestarea sa în Columbia. El a pledat vinovat la 24 februarie pentru acuzații mai puțin grave. Ca parte a sentinței sale, Păunescu trebuie să renunțe la 3,51 milioane de dolari și să plătească o despăgubire de 18.945 de dolari.