Hackerii ruși au dat nenumărate atacuri cibernetice împotriva Ucrainei pentru a ajuta militarii ruși

DE Daniel Toșa | 28.04.2022 - 08:47
Hackerii ruși au dat nenumărate atacuri cibernetice împotriva Ucrainei pentru a ajuta militarii ruși/FOTO: Pixabay

Hackerii guvernului rus au efectuat mai multe operaţiuni cibernetice împotriva Ucrainei care au părut să sprijine atacurile militare ale Moscovei şi campaniile de propagandă online, a afirmat Microsoft într-un raport publicat miercuri, transmite Reuters.

SHARE

Intruziunile raportate, dintre care unele nu au fost dezvăluite anterior, sugerează că hackingul a jucat un rol mai important în conflict decât ceea ce a fost cunoscut public.

Atacul digital, despre care Microsoft a spus că a început cu un an înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, ar fi pus bazele diferitelor misiuni militare pe teritoriul devastat de război, au descoperit cercetătorii.

Între 23 februarie şi 8 aprilie, Microsoft a observat un total de 37 de atacuri cibernetice distructive ruseşti în interiorul Ucrainei

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Citește și: Putin și Zelenski se întâlnesc în următoarele zile la presiunea lui Erdogan. Ce șanse de pace sunt

Descoperirile subliniază modul în care războiul modern poate combina loviturile digitale cu cele cinetice, au spus experţii.

”Generalii şi spionii ruşi au încercat să facă din atacurile cibernetice o parte a efortului lor de război în timp ce s-au luptat pe câmpul de luptă”, a spus Thomas Rid, profesor de Studii Strategice la Şcoala de Studii Internaţionale Avansate Paul H. Nitze de la Universitatea Johns Hopkins.

Citește și: Forțele rusești de pe Insula Șerpilor, atacate de armata ucraineană în cursul nopții de marți

Microsoft a spus că operaţiunile militare şi de hacking ale Rusiei au funcţionat ”în tandem împotriva unui set de ţinte comune”.

Compania de tehnologie a spus că nu poate determina dacă această corelaţie a fost determinată de luarea deciziilor coordonate sau pur şi simplu din cauza unor obiective comune.

De exemplu, o cronologie publicată de Microsoft a arătat că la 1 martie, în aceeaşi zi în care o rachetă rusă a fost lansată spre turnul TV din Kiev, companiile media din capitală au fost lovite de atacuri de hacking distructive şi de spionaj cibernetic.

Într-un alt caz, echipa de cercetare în domeniul securităţii cibernetice a companiei a înregistrat ” actori ruşi suspecţi” care pândeau pe infrastructura critică ucraineană din oraşul Sumy, din nord-est, cu două săptămâni înainte ca pe 3 martie să fie raportată o pană generalizată de electricitate în zonă.

A doua zi, a spus Microsoft, hackerii ruşi au pătruns într-o reţea guvernamentală din oraşul central ucrainean Vinnitsia. Două zile mai târziu, rachetele au distrus aeroportul oraşului.

Victor Zhora, un oficial de top al securităţii cibernetice din Ucraina, a declarat miercuri că continuă să vadă atacuri cibernetice ruseşti asupra companiilor locale de telecomunicaţii şi a operatorilor de reţele energetice.

”Cred că pot organiza mai multe atacuri asupra acestor sectoare. Nu ar trebui să subestimăm hackerii ruşi, dar probabil că nu ar trebui să le supraestimăm potenţialul”, a spus Zhora reporterilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te