Andrew Bailey a ripostat la criticile potrivit cărora Banca a acționat prea lent pentru a combate inflația, punând "situația proastă" pe seama unei serii de șocuri externe, printre care războiul din Ucraina și blocajul din China.
"Nu putem prezice lucruri precum războaiele - acest lucru nu este la îndemâna nimănui", a spus el.
El a spus că nu crede că Banca ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creșterea prețurilor.
El a spus că conflictul din Ucraina a împins în sus prețurile energiei, care sunt cel mai mare motor al inflației - în timp ce blocarea Shanghaiului a exacerbat creșterile costului bunurilor din cauza efectului său asupra lanțurilor de aprovizionare, potrivit SkyNews.
Citește și: VIDEO Garry Kasparov: Va fi dificil pentru Putin să ascundă că războiul merge în direcția greșită
Dl Bailey a spus că Banca a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care vor părăsi piața muncii după ce amenințarea pandemiei s-a îndepărtat, ceea ce duce la o penurie de forță de muncă care afectează inflația.
Citește și: VIDEO Convoi de rachete cu capacitate nucleară Iskander mutate spre granița Rusiei cu Finlanda
Indicele prețurilor de consum (IPC), care măsoară inflația, a atins 7% în martie și se așteaptă să treacă de 10% în cursul acestui an.
Prețurile alimentelor reprezintă o „îngrijorare majoră”
Dl Bailey a declarat că prețurile în creștere la alimente reprezintă o mare îngrijorare pentru banca centrală, în condițiile în care Ucraina se luptă să scoată din țară rezervele de grâu și ulei de gătit.
"Factorul de risc al inflației în legătură cu care voi părea mai degrabă apocaliptic este cel alimentar", a spus el.
El a spus că a vorbit cu ministrul ucrainean de finanțe la Washington la începutul acestei luni, care crede că fermierii vor putea să planteze culturi în această primăvară, dar nu au "nicio modalitate" de a le expedia în afara țării.
"Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate scoate în acest moment", a spus el.
"După cum stau lucrurile în acest moment, situația se înrăutățește", a continuat el. "Și aceasta este o îngrijorare majoră.
"Și nu este doar, trebuie să vă spun, o îngrijorare majoră pentru această țară - este o îngrijorare majoră și pentru lumea în curs de dezvoltare."
Ucraina și Rusia sunt jucători importanți în producția mondială de alimente, reprezentând 53% din comerțul mondial cu ulei și semințe de floarea-soarelui și 27% din cel cu grâu, potrivit Organizației Națiunilor Unite.