Gruparea de mercenari Wagner pune capăt revoltei armate şi se retrage de pe poziţiile sale din Rusia

DE Alexandru Pop | Actualizat: 25.06.2023 - 10:22
Membrii grupului Wagner se pregătesc să plece de la cartierul general al Districtului Militar Sud din Rostov pe Don și să se întoarcă la bazele lor - Foto: Profimedia Images
Oamenii din Rostov pe Don aplaudă trupele Wagner, în timp ce acestea se retrag spre bazele lor - Foto: Profimedia Images
Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, părăsește Districtul Militar de Sud din Rostov pe Don - Foto: Profimedia Images
Trupe Wagner pleacă pe tancuri din orașul Rostov pe Don - Foto: Profimedia Images
Tancuri ale grupării militare Wagner pregătindu-se să părăsească orașul Rostov pe Don - Foto: Profimedia Images

Forţele grupării de mercenari Wagner au început să-şi părăsească poziţiile din Rusia la ordinele liderului lor, Evgheni Prigojin, care a făcut cale întoarsă după ce a sfidat direct autoritatea preşedintelui rus Vladimir Putin,

SHARE

După o zi de rebeliune armată spectaculoasă, Prigojin urmează să plece în Belarus, iar acuzaţiile împotriva sa vor fi retrase, a declarat Kremlinul. Nu este clar duminică unde este şeful furtunos al Wagner, care promisese cu o zi înainte să "elibereze poporul rus" prin lansarea trupelor sale spre Moscova, dar în cele din urmă a dat înapoi pentru a evita vărsarea de "sânge rusesc", relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

"A fost în interesul nostru să evităm o baie de sânge", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, salutând "o rezolvare fără alte pierderi" a crizei, în care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko joacă rolul de mediator.

În opinia consilierului prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, "Prigojin l-a umilit pe Putin/statul şi a arătat că nu mai există monopol asupra violenţei".

Citește și: Ruşii cumpără în masă bilete de avion, pentru a părăsi ţara, spre Istanbul, Astana sau Tbilisi

Această criză extraordinară şi de scurtă durată nu va fi lipsită de consecinţe pentru Wagner şi liderul său, prezic analiştii.

"Trebuie să existe. În caz contrar, mesajul este că o forţă militară poate contesta în mod deschis statul, iar alţii trebuie să înţeleagă că statul rus are un monopol asupra violenţei în interiorul ţării", a scris pe Twitter Samuel Bendett, cercetător la Centrul pentru Analize Navale.

Oamenii din Rostov pe Don aplaudă trupele Wagner, în timp ce acestea se retrag spre bazele lor - Foto: Profimedia Images

"Putin şi serviciile de securitate vor încerca probabil să slăbească Wagner sau să-l înlăture pe Prigojin", a scris pe Twitter Rob Lee, membru senior la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din SUA. Potrivit acestuia, "cele mai importante efecte vor fi resimţite în Orientul Mijlociu şi Africa, unde Wagner este foarte prezentă".

Gruparea de mercenari Wagner pune capăt revoltei armate

Trupele lui Wagner s-au apropiat sâmbătă la 400 km de capitală, după ce au ocupat în cursul dimineţii cartierul general al armatei ruse din Rostov (sud-vest), centrul sensibil al operaţiunilor din Ucraina.

După ce au fost ovaţionaţi de zeci de locuitori care au strigat "Wagner, Wagner!", aceşti luptători, cu liderul lor în fruntea convoiului, au părăsit în cele din urmă scena, a declarat peste noapte guvernatorul regiunii. "Coloana grupării Wagner a părăsit Rostov şi s-a îndreptat spre taberele sale", a precizat Vassili Golubev pe Telegram.

Citește și: Frontul rusesc în Ucraina, în colaps. Contraofensiva ucraineană prinde forță profitând de criză

Niciunul dintre luptătorii grupării Wagner, care joacă un rol-cheie alături de armata rusă în Ucraina, nu va fi urmărit penal pentru lovitură de stat, potrivit Kremlinului. "Nimeni nu îi va persecuta (pe luptători), având în vedere meritele lor pe frontul" ucrainean, a dat asigurări Dmitri Peskov.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, părăsește Districtul Militar de Sud din Rostov pe Don - Foto: Profimedia Images

În timp ce termenii acordului cu Wagner rămân supuşi speculaţiilor, preşedintele Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Putin, pare să fi jucat un rol-cheie. Potrivit serviciilor sale, el i-a propus liderului Wagner să-şi oprească avansul în Rusia.

"Îi suntem recunoscători preşedintelui Belarusului pentru aceste eforturi", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Reacțiile din presa internațională

Evenimentele au fost urmărite îndeaproape de guvernele occidentale. Potrivit publicaţiilor Washington Post şi New York Times, serviciile de informaţii americane au avertizat Casa Albă despre iminenţa unei revolte Wagner în Rusia cu o zi înainte de izbucnirea acesteia.

Confruntat cu cea mai mare provocare de când a venit la putere la sfârşitul anului 1999, preşedintele Putin a încercat să-şi păstreze mâna forte în faţa acestei rebeliuni fără precedent, denunţând o "trădare" şi evocând spectrul unui "război civil".

Trupe Wagner pleacă pe tancuri din orașul Rostov pe Don - Foto: Profimedia Images

În acelaşi timp, Kremlinul a avertizat ţările occidentale împotriva oricărei încercări de a "profita de situaţia internă din Rusia pentru a-şi atinge obiectivele rusofobe". Rebeliunea eşuată a Wagner nu va afecta "în niciun fel" ofensiva rusă în Ucraina, a declarat purtătorul său de cuvânt în cursul serii.

Au început să fie ridicate măsurile de securitate luate de Moscova 

Unele măsuri excepţionale de securitate luate în Rusia ca răspuns la avansul Wagner au început să fie ridicate, în special în regiunea Lipeţk, la sud de Moscova, unde au pătruns paramilitari.

Primarul Moscovei le-a cerut locuitorilor să limiteze călătoriile în oraş, numind situaţia "dificilă", iar pentru luni a declarat o zi liberă.

Acum pare să fie o relativă detensionare între Putin şi liderul Wagner, după o zi de sâmbătă punctată de declaraţii virulente ale celor doi.

Sâmbătă dimineaţă, într-un discurs adresat naţiunii, Vladimir Putin, într-un costum negru, cu un aer grav şi pe ton marţial, l-a atacat fără să-l numească pe omul care îndrăzneşte să-l sfideze, acuzându-i pe "trădători" şi promiţând că îi va "pedepsi".

Tancuri ale grupării militare Wagner pregătindu-se să părăsească orașul Rostov pe Don - Foto: Profimedia Images

"Este o lovitură de cuţit în spatele ţării noastre şi al poporului nostru", a spus Putin. "Nu ne confruntăm cu nimic altceva decât cu o trădare. O trădare provocată de ambiţiile excesive şi interesele personale" ale lui Prigojin, a adăugat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin "se înşală profund" şi luptătorii mei nu se vor "preda", a replicat şeful Wagner, care critică strategia militară rusă în Ucraina de câteva luni. "Suntem patrioţi. Nimeni nu se va preda la cererea preşedintelui, a serviciilor de securitate sau a oricui altcuiva", a promis el, atacându-l direct pentru prima dată pe preşedintele rus.

În mai multe mesaje audio de vineri, şeful Wagner a susţinut că loviturile ruseşti au provocat un "număr foarte mare de victime" în rândurile sale şi l-a acuzat pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, că este responsabil.

Aceste acuzaţii "nu corespund realităţii şi sunt o provocare", a replicat Ministerul Apărării.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te