Frontul rusesc în Ucraina, în colaps. Contraofensiva ucraineană prinde forță profitând de criză

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.07.2023 - 12:05
Contraofensiva ucraineană prinde forță-Foto: pravda.com.ua

Frontul rusesc în Ucraina, în colaps. Contraofensiva ucraineană prinde forță profitând de criza generată de insurecția șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

SHARE

Frontul rusesc în Ucraina, în colaps. Contraofensiva ucraineană prinde forță, trupele de apărare ale Ucrainei eliberând teritoriile din regiunea Donețk ocupate din 2014.

Forțele de Apărare ale Ucrainei au eliberat teritorii de lângă Krasnohorivka din regiunea Donețk, care erau ocupate din 2014.

Frontul rusesc în Ucraina, în colaps. Contraofensiva ucraineană prinde forță profitând de criză

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, comandantul Grupului Operațional și Strategic de Forțe Tavriia a scris pe Telegram că pe frontul Tavriia, Forțele de Apărare au eliberat teritorii de lângă Krasnohorivka din regiunea Donețk, care erau ocupate din 2014.

„Înaintarea forțelor noastre este în desfășurare”, a declarat acesta, potrivit pravda.com.ua.

„Unitățile noastre de asalt, ca urmare a unui contraatac bine planificat, au capturat mai multe poziții în apropiere de Krasnohorivka care erau deținute de ruși din 2014. Acesta este deja așa-numitul teritoriu al RPD [Republica Populară Donețk ], situat chiar lângă Donețk. Putem vorbi despre asta acum. Știrea a întârziat o săptămână din anumite motive tactice."

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 41 de rachete rusești și 2 drone kamikaze în noaptea de 24 iunie, când Evgheni Prigojin a declarat război armatei ruse.

În noaptea de 24 iunie, Rusia a efectuat un atac pe teritoriul Ucrainei cu rachete de croazieră lansate aerian de pe bombardiere Tu-95MS, Tu-22M3, rachete Kalibr și drone kamikaze Shahed-136/131.

Legiunea anti-Putin cheamă la arme

Corpul Voluntar al Rusiei (RVC) și Legiunea Libertatea Rusiei au sprijinit rebeliunea mercenarilor Grupului Wagner împotriva autorităților ruse și au cerut susținătorilor acestora să ia măsuri active.

RCV este un grup paramilitar rus de extremă-dreapta cu sediul în Ucraina, iar Legiunea Libertatea Rusiei este un grup paramilitar din Ucraina, format din dezertori din Forțele Armate Ruse și alți voluntari ruși.

Ambele susțin că se opun regimului lui Putin.

„Pe câmpul de luptă suntem dușmani cu Prigojin, dar acum el spune adevărul: despre cum generalii lași trimit sute de mii de ruși la moarte, carne de tun. Cuvintele lui arată că nimeni nu poate suporta corupția, dictatura și ipocrizie. Sperăm că vom elibera Rusia împreună cu frații noștri”, se arată în comunicat, potrivit pravda.com.ua.

„Soldați, ofițeri, a venit vremea voastră. Întoarceți-vă armele asupra turnurilor Kremlinului, nu lăsați conflictul să înece Rusia în sânge. Este timpul să opriți uciderea nesimțită și crudă a ucrainenilor, moartea a mii de ruși în prima linie și întoarceți-vă acasă, acolo unde este nevoie de voi acum”.

Denis Nikitin, comandantul RVC, a declarat că, potrivit informațiilor sale, „dictatorul rus Vladimir Putin a fost deja evacuat în Valdai”, iar reprezentanți ai elitei ruse părăsesc Moscova cu avioanele lor de afaceri.

El a mai susținut că frontul ocupanților „începe să se prăbușească” în Ucraina, iar  soldații ruși demoralizați și scăpați de sub control își părăsesc pozițiile. P

otrivit lui Nikitin, luptătorii Forțelor Armate ale Ucrainei înaintează în vecinătatea fronturilor Bahmut și Zaporojie fără să înfrunte nicio rezistență.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te