Germania vrea doar români bogați? Ce venituri trebuie să ai pentru a obține cetățenia?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.05.2024 - 18:18
Ce criterii de selecție are Germania pentru acordarea cetățeniei _ Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ce venituri trebuie să ai pentru a obține cetățenia germană - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Mulți români au ales să muncească în Germania și unii au obținut deja cetățenia acestei țări. Doar că nu oricine poate face acest lucru. Statul german impune o serie de criterii de selecție. Printre acestea se află și veniturile.

SHARE

Peste 900.0000 de români locuiesc oficial în Germania, conform datelor publicate de Biroul Federal de Statistici al Germaniei.Și mulți se gândesc să se stabilească în această țară. 

Dintre aceștia, unii vor să obțină cetățenie germană care vine la pachet cu o serie de beneficii. Însă statul pune o serie de condiții stricte. Veniturile reprezintă un criteriu important de luat în considerare. 

Germania vrea doar români bogați? Ce venituri trebuie să ai pentru a obține cetățenia?

Legea nu este chiar atât de strictă dar este nevoie ca solicitanții să demonstreze că „se pot întreține pe ei înșiși și pe membrii familiei aflate în întreținerea acestora fără a pretinde prestații”.

Cu alte cuvinte, că venitul este suficient de sănătos încât să nu vă bazați pe stat pentru lucruri precum prestațiile de șomaj pe termen lung. Iată cum puteți afla dacă venitul este suficient de mare pentru cetățenia germană

Fabian Graske, un avocat specializat pe imigrare, afirmă că aproximativ 1.500 de euro brut pe lună pentru o singură persoană este de obicei considerat suficient pentru a trăi, scrie ziarulromanesc.de

Citește și: Românii pot obține mai ușor cetățenia germană, chiar după 3 ani. Trebuie să respecte unele condiții

Însă, când vine vorba de a afla dacă venitul este suficient de mare, va trebui să țineți cont de o serie de factori pe care lucrătorul de caz de la biroul de naturalizare îi va cântări și el. De aceea, este important să țineți cont de o serie de aspecte:

-Cât de mari sunt costurile de viață?

În Germania, există diferențe regionale uriașe în ceea ce privește costul vieții, așa că felul în care cineva își permite să trăiască variază enorm de la un loc la altul. De exemplu, cineva care locuiește în München are nevoie de mult mai mulți bani pentru închiriere sau pentru ipoteca sa decât un rezident din locuri mult mai accesibile ca Halle sau Leipzig. 

Foto: Freepik.com

-Sunteți singur sau cu familia?

Dacă sunteți singur și nu aveți copii, probabil că veți primi mult mai multă indulgență din partea autorităților atunci când vine vorba de un venit mai mic decât media. Dacă aveți persoane aflate în întreținere, cum ar fi copii sau un soț care nu lucrează (sau ambele), va trebui să demonstrați că familia poate supraviețui numai din veniturile dumneavoastră.

 În plus, orice venit pe care îl câștigă soțul/soția va fi luat în considerare, așa că dacă sunteți cel care este întreținut de partenerul său, autoritățile vor ține cont și de acest lucru.

Citește și: Nouă lege a cetăţeniei, în Germania. Procedurile de expulzare, accelerate în mai multe cazuri

-Aveți un loc de muncă stabil?

Un lucru cheie la care trebuie să vă gândiți atunci când solicitați cetățenia este siguranța contractului  de muncă. Cineva care are un contract pe termen lung cu un angajator și și-a depășit perioada de probă va fi într-o poziție mult mai bună decât cineva care se află încă într-un proces de trei luni, de exemplu.

-Vă bazați pe plățile sociale pentru a vă descurca?

Un aspect cheie al legislației germane privind naturalizarea este să stabilească dacă veți fi o povară financiară pentru stat, bazându-vă prea mult pe sistemul de asistență socială.

În timp ce toată lumea are nevoie de o mână de ajutor din când în când, solicitarea de prestații precum indemnizația de șomaj pe termen lung (Bürgergeld) sau alocația pentru locuință (Wohngeld) pentru a vă completa veniturile vă împiedică, din păcate, să participați la procesul de naturalizare. 

Ce vârstă aveți?

Vârsta poate juca uneori un rol în evaluarea aptitudinii financiare în Germania. Un tânăr proaspăt ieșit din universitate sau colegiu profesional poate fi văzut ca o persoană cu potențial ridicat de câștig de-a lungul anilor, așa că, în unele cazuri, autoritățile pot adopta o abordare mai relaxată a veniturilor lor curente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te