Germania, ultimatum de 24 de ore pentru Rusia. „Opriți războiul sau dăm Ucrainei racheta Taurus.
Alegerile anticipate după prăbușirea Guvernului de coaliție condus de cancelarul Olaf Scholz vor avea loc la sfârșitul lunii februarie-martie, iar „lupta” principală este legată de ajutorul acordat Ucrainei de către Germania, cât și când.
Cancelarul Olaf Scholz a fost categoric împotriva livrării către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune Taurus.
Germania, ultimatum de 24 de ore pentru Rusia. „Opriți războiul sau dăm Ucrainei racheta Taurus
Friedrich Merz, principalul lider al opoziției din Germania și candidat la cancelar, a promis că va emite un ultimatum de 24 de ore președintelui rus Vladimir Putin.
„Dacă sunt ales, voi lansa un ultimatum lui Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore. Dacă nu este de acord, voi furniza Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune și voi da permisiunea de a lovi pe teritoriul Rusiei”, a declarat Merz într-un interviu acordat Stern, potrivit Eurasian Times.
Merz nu a exclus posibilitatea unei conversații telefonice directe cu președintele rus, Vladimir Putin, în acest sens.
Poziția lui Merz contrastează puternic cu cea a actualului cancelar german Olaf Scholz, care s-a hotărât să nu furnizeze Ucrainei rachete Taurus, dar situația politică din Germania evoluează rapid.
La 14 septembrie, Scholz și-a reiterat poziția, declarând că, „în ciuda multor apeluri, nu voi furniza Ucrainei rachete de croazieră care ar putea ajunge la Moscova”.
„Vă asigur că voi susține această poziție.”
Însă, după demiterea ministrului de Finanțe, Christian Lindner, la 6 noiembrie, care a declanșat o serie de demisii din partea altor miniștri, coaliția de guvernământ a Germaniei s-a prăbușit efectiv și livrarea rachetelor Taurus, pe care opoziția a susținut-o mereu, s-ar putea realiza.
Ca răspuns la remarcile lui Merz, fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a spus că rachetele Taurus nu pot modifica în mod semnificativ cursul operațiunilor militare.
Moscova a avertizat în mod repetat împotriva livrării de rachete cu rază lungă de acțiune la Kiev, chiar dacă Rusia își continuă atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra orașelor ucrainene.
Ucraina și-a exprimat un interes puternic pentru achiziționarea de rachete cu rază lungă de acțiune. Consilierul ucrainean Anton Gherașcenko a scris pe Twitter că disconfortul Rusiei față de orice discuție despre arme cu rază lungă pentru Ucraina indică importanța lor strategică.
„Viteza de reacție a Rusiei este un bun indicator că armele cu rază lungă de acțiune vor fi, de fapt, semnificative în cursul războiului”, a menționat Gherașcenko.
Rachetele Taurus pot face ravagii pe teritoriul Rusiei
Racheta Taurus KEPD-350 este unul dintre cele mai avansate sisteme din armata germană Bundeswehr.
Dezvoltată la mijlocul anilor 1990, Taurus este o rachetă de croazieră aer-sol cu rază lungă de acțiune, ghidată cu precizie, creată printr-o colaborare între LFK din Germania (acum MBDA Deutschland) și Saab Bofors Dynamics din Suedia.
Cântărind 1.400 kg și măsurând aproximativ 5 metri lungime, racheta Taurus este extrem de versatilă, concepută pentru a fi lansată de pe mai multe platforme.
Poate zbura cu viteze de până la 1.170 km/h, aproape de viteza sunetului și poate lovi ținte până la 500 de kilometri distanță.
Echipată cu un focos în două etape numit MEPHISTO, racheta este proiectată pentru a pătrunde în ținte întărite „de mare valoare”, cum ar fi buncăre, facilități subterane și posturi de comandă inamice, înainte de a detona.
Designul îi permite să străpungă mai multe straturi de pereți din beton armat. Pentru a-și atinge ținta, racheta urcă abrupt și apoi coboară vertical, cu toată forța.
Zboară la o altitudine de doar 35 de metri, făcându-o aproape invizibilă pentru radare.
Racheta Taurus are un sistem de ghidare sofisticat care integrează tehnologiile GPS, Sistem de navigație inerțială (INS) și potrivire pe conturul terenului (TERCOM). Acest lucru asigură o direcționare precisă, chiar și în medii interzise de GPS. Secțiunea transversală redusă a radarului și contramăsurile avansate îl protejează împotriva interceptării.
Citește și: Guvernul Germaniei, „doborât" de războiul din Ucraina. Alegeri anticipate în 2025
Rapoartele indică faptul că între 150 și 300 dintre cele 600 de rachete Taurus ale Bundeswehr ar putea fi pregătite rapid pentru utilizare, fiecare rachetă costând aproximativ 1 milion de euro (1,1 milioane de dolari).
Pentru Ucraina, aceste rachete ar putea fi esențiale în țintirea pozițiilor rusești aflate în spatele primelor linii, inclusiv a infrastructurii cheie din Crimeea ocupată de Rusia.
Citește și: Germania investește 2.300.000.000 € în noua versiune a rachetei Taurus. Ce război pregătește?
Germania a devenit cel mai mare furnizor de ajutor militar al Ucrainei din Europa, depășind Marea Britanie, dar criza politică a țării și planurile de reducere a cheltuielilor pentru apărare în 2025 au stârnit îngrijorări cu privire la sprijinul viitor.
În ciuda acestor provocări, un raport recent al Reuters sugerează că Germania va îndeplini probabil cea mai mare parte din pachetul de ajutoare promis Ucrainei de 4,3 miliarde de dolari, chiar dacă bugetul pentru 2025 este amânat din cauza prăbușirii Guvernului german.
Președintele rus Vladimir Putin a amenințat țările NATO cu război dacă rachetele lor vizează teritoriul Rusiei.