Germania intră în alianța Franța-Marea Britane pentru descurajarea nucleară a Rusiei.
Europa a recunoscut natura dramatică a situației și a dezvoltat idei pentru a întări descurajarea nucleară britanică și franceză.
Ambele puteri nucleare europene doresc să-și intensifice consultările nucleare și, în plus, președintele francez Emmanuelle Macron a cerut încă o dată un dialog între statele nucleare și non-nucleare din Europa.
Germania intră în alianța Franța-Marea Britane pentru descurajarea nucleară a Rusiei
Germania este deschisă unui astfel de dialog. Acordul german britanic de apărare (Trinity House), încheiat în toamna anului 2024, prevede deja în mod explicit un schimb pe probleme nucleare.
Friedrich Merz, cancelarul desemnat al Germaniei, s-a pronunțat și el în favoarea dialogului nuclear propus de președintele francez, Emmanuel Macron.
Ideea unor astfel de discuții este de a trimite un semnal de angajament și hotărâre nu numai Moscovei, ci și Washingtonului, potrivit Defense Express.
Nu este vorba de înlocuirea „descurajării extinse” americane cu o versiune europeană, deoarece Washingtonul nu va putea închide „umbrela nucleară” asupra Europei, mai ales că daunele aduse SUA ar fi considerabile.
Oferta Germaniei în alianța nucleară a Europei
Ce ar putea aduce Germania la astfel de discuții și care ar fi contribuția sa la consolidarea unei descurajări nucleare europene?
Germania a renunțat în mod repetat și oficial să-și dezvolte propriile arme nucleare și nu există o voință politică pentru a schimba acest lucru.
Franța are doar în jur de 40 de rachete de croazieră nucleare și același număr de avioane de luptă Rafale cu capacitate nucleară. Restul până la 290 de focoase nucleare sunt destinate lansării de pe mare, fie din submarine, fie cu bombardiere Rafale de la portavionul „Charles de Gaulle”.
Arsenalul nuclear britanic este staționat exclusiv pe submarine.
Germania ar putea oferi Londrei și Parisului o contribuiție la costurile considerabile ale capacităților nucleare ale ambelor țări.
În mai 2017, Serviciul Științific al Parlamentului German a analizat cofinanțarea potențialului de arme nucleare străine din bugetul federal într-un raport accesibil publicului.
Această evaluare a fost comandată de parlamentari deoarece problema fiabilității angajamentelor nucleare americane a apărut deja în timpul primului mandat al președintelui Trump.
Raportul a concluzionat că Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), care este obligatoriu pentru Germania din 1975, nu conține o interdicție privind sprijinul sau finanțarea din partea statelor nenucleare pentru puterile nucleare.
Nicio astfel de interdicție nu poate fi derivată din Tratatul Doi Plus-Patru, în care este consacrat statutul nenuclear al Germaniei, sau din dreptul internațional general.
Doar unele tratate internaționale privind „zonele fără arme nucleare” conțin interdicții indirecte privind asistența. Germania nu este parte la astfel de tratate.
Rusia amenință frecvent cu război nuclear
Un sprijin financiar pentru descurajarea nucleară britanică sau franceză este posibil dacă s-ar stabili o legătură directă între potențialul de arme nucleare al ambelor țări și securitatea Germaniei și a Europei.
Pe fondul războiului Rusiei de invadare a Ucrainei, oficialii de la Kremlin au amenințat frecvent cu război nuclear țările care ajută Ucraina.
Vladimir Putin a schimbat chiar și doctrina militară, făcând-o mai „flexibilă” în privința amenințării la integritatea Rusiei, deși Rusia este cea care atentează la integritatea altor țări, în special europene.
Astfel, securitatea Europei, în contextul actual, justifică alianțe în domeniul descurajării nucleare.
Ministerul Federal de Finanțe al Germaniei a creat deja un domeniu numit „Geo-Economie și Politică de Securitate” pentru a evalua diferitele implicații financiare ale noilor provocări de securitate. Această ramură ar putea evalua conceptual implicațiile unui acord nuclear.
Citește și: Iranul dezvoltă rachete nucleare ce pot lovi Europa. Scutul de la Deveselu, făcut să le intercepteze
Dacă Germania ar include o astfel de opțiune în dialogul planificat între statele nucleare și non-nucleare, discuțiile ar fi ridicate imediat la un nivel politic concret și reciproc avantajos.
Rusia strânge rândurile în privința amenințărilor nucleare
Rusia, China și Iranul organizează marți consultări la nivel de experți cu privire la programul nuclear iranian.
Reuniunea are loc la Moscova, a informat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Citește și: Macron, exercițiu nuclear sub nasul lui Putin. „Unitățile noastre, gata de acțiune imediată”
Președintele american Donald Trump a amenințat că va bombarda Iranul dacă nu ajunge la un acord cu Washingtonul asupra programului său nuclear, iar Kremlinul a declarat luni că Rusia este gata să facă tot posibilul pentru a ajuta la rezolvarea tensiunilor dintre SUA și Iran.
Mai ales că Iranul îi este aliat și a aprovizionat Rusia cu drone Shahed pentru a fi folosite împotriva Ucrainei.