Germania dă Ucrainei muniție de 7 miliarde €. S-a aflat din ce țară a cumpărat 120.000 de obuze

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.02.2024 - 08:02
Germania dă Ucrainei muniție de 7 miliarde €. - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Germania dă Ucrainei muniție de 7 miliarde €.S-a aflat din ce țară a cumpărat 120.000 de obuze. Totodată, se opune să dea Kievului sisteme de rachete Taurus.

SHARE

Germania dă Ucrainei muniție de 7 miliarde €. S-a aflat din ce țară a cumpărat 120.000 de obuze, după ce au apărut detaliile acordului privind furnizarea muniției anunțat de Germania.

Spiegel, citând surse din Ministerul German al Apărării, scrie că peste 120.000 de cartușe de artilerie, anunțate de guvernul german la 16 februarie ca parte a unui nou pachet de ajutor militar, au fost comandate din Bulgaria.

Germania dă Ucrainei muniție de 7 miliarde €.  S-a aflat din ce țară a cumpărat 120.000 de obuze

Potrivit comunicatului de presă, toată muniția bulgară contractată urmează să fie predată Ucrainei în 2024.

Generalul Christian Freuding, șeful Centrului de Situație al Bundeswehr pentru Ucraina, a declarat că nu banii lipsesc, ci disponibilitatea muniției pe piața mondială..

Germania a alocat 7 miliarde de euro doar pentru 2024, potrivit mil.in.ua

„Din păcate, muniția de artilerie și armele antiaeriene nu sunt disponibile pe scară largă la nivel mondial”, a subliniat Freuding.

Obuzele de artilerie de 122 mm sunt din epoca sovietică și sunt utilizate de obuzierele D-30 și obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika, folosite pe scară largă de armata ucraineană.

Bulgaria este un producător de obuze de acest calibru și unul dintre cei mai mari jucători de pe piața mondială pe nișa de arme sovietice.

Principalul producător al acestor obuze  din Bulgaria este Dunarit din Ruse, care fabrică o gamă largă de muniții de artilerie din epoca sovietică, inclusiv cartușe separate de încărcare de 122 mm.

Cu toate acestea, din cauza cererii mari de produse cauzată de războiul ruso-ucrainean, Bulgaria trebuie să reactiveze alte facilități, blocate în ultimele decenii.

La sfârșitul anului 2023, s-a anunțat că, după 35 de ani de inactivitate, uzina bulgară din orașul Kosteneț, deținută de holdingul de stat TEREM, reia producția de obuze de 122 mm. Această fabrică a încetat producția de obuze de 122 mm în 1988.

Este posibil ca noua fabrică să fi primit o cotă din comanda germană de aprovizionare cu muniții pentru Ucraina.

Taurus poate duce Germania în război cu Rusia

Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus cu fermitate furnizării de rachete de croazieră Taurus pentru Ucraina, invocând riscul de a atrage Germania în război, potrivit pravda.com.ua.

„Germania este cel mai mare furnizor militar al Ucrainei din Europa. Așa rămâne. Dar un lucru este cert: nu vom participa la război, nici direct, nici indirect. Aceste două principii ghidează toate deciziile mele", a scris cancelarul pe X/Twitter.

Potrivit Focus, el le-a precizat reporterilor că Berlinul nu ar trebui să fie relaționat cu obiectivele militare pe care le poate ataca acest sistem.

Citește și: VIDEO Germania, gata să trimită Ucrainei racheta Taurus. Zboară sub radar. Distruge ținte la 500 km

„Este necesar să clarific. Sunt surprins că unii oameni nici măcar nu se gândesc dacă ceea ce facem poate duce la un fel de participare la război", a spus Scholz.

Potrivit acestuia, ceea ce îi lipsește Ucrainei este muniția. El a adăugat că este foarte enervat de lipsa de echilibru între ceea ce este cu adevărat necesar acum și dezbaterea asupra acestui sistem Taurus.

Citește și: Agentul rus în Germania care a oprit tancurile Leopard 2. Ucraina le aștepta pentru contraofensivă

„Aceasta este o armă cu rază de acțiune extrem de lungă. Și Germania nu poate egala ceea ce fac britanicii și francezii (prin furnizarea de rachete de croazieră) în ceea ce privește controlul țintei și controlul țintei asociate. Toți cei care s-au ocupat de acest sistem înțeleg acest lucru", a spus Scholz.

Anterior, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că țara sa are nevoie de rachete de croazieră Taurus pentru a se apăra împotriva Rusiei și că îngrijorările cu privire la escaladarea războiului sunt nefondate.

În Bundestag, nu au existat suficiente voturi pentru a adopta o rezoluție introdusă de opoziție prin care se cere furnizarea de rachete cu rază lungă Taurus pentru Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te