Agentul rus în Germania care a oprit tancurile Leopard 2. Ucraina le aștepta pentru contraofensivă

DE Adina Mutăr | 07.02.2024 - 19:40
Agentul rus în Germania care a oprit tancurile Leopard 2 - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Agentul rus în Germania care a oprit tancurile Leopard 2. Ucraina le aștepta pentru contraofensivă. Un consilier pro-rus al în partidul de extremă-dreapta AfD din Germania a reușit să întârzie decisiv trimiterea tancurilor Leopold 2 așteptate de Kiev.

SHARE

Agentul rus în Germania care a oprit tancurile Leopard 2. Ucraina le aștepta pentru contraofensivă.

Der Spiegel și The Insider dezvăluie că omul care a întârziat livrarea tancurilor germane era agent al serviciilor secrete ruse FSB. 

Vladimir Serghienko, în vârstă de 52 de ani, era consilierul de origine ucraineană al lui Eugen Schmidt, deputat al Bundestag-ului în Partidul Alternativa pentru Germania (AfD).

Agentul rus în Germania care a oprit tancurile Leopard 2. Ucraina le aștepta pentru contraofensivă 

The Insider și Der Spiegel au raportat din august că Serghienko a fost suspectat   după ce corespondența sa prin e-mail și mesaj text cu un presupus agent FSB cunoscut doar sub numele de „Alexei” a ieșit la lumină.

Numele real al lui Alexei poate fi acum dezvăluit ca Ilia Vecitomov, născut în 1987, ofițer al Serviciului 5 din Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Deși FSB este în mare parte responsabil pentru activitățile de securitate internă și contrainformații în interiorul Rusiei, Serviciul 5 acționează ca brațul său de informații externe. 

La 29 ianuarie, The Insider a dezvăluit că cel puțin un ofițer FSB din Serviciul 5 a servit ca om de legătură și pentru Tatjana Zdanoka, europarlamentara letonă, investigată acum de către Parlamentul European.

Identitatea lui Vecitomov a fost confirmată prin metadatele telefonice. Acestea arată că el a comunicat constant cu zeci de alți membri cunoscuți ai FSB, inclusiv cu Vladimir Petrovskyi șeful Diviziei a IX-a a Departamentului de Informații Operaționale (DOI) al Serviciului 5.

„Alexei” a fost, de asemenea, asociat cu Vecitomov prin suprapunerea parțială a numelor de utilizator, parolelor și avatarurilor pe care le-a recirculat între cele două identități ale sale. 

Citește și: Europarlamentară letonă, de 13 ani în slujba Moscovei. Vânătoare de spioni ruși la Bruxelles

Serghienko, născut în 1971, este originar din orașul Lvov din vestul Ucrainei, dar cea mai mare parte a activității sale legislative în Germania adoptivă a fost în favoarea Rusiei.

El a devenit consilier al deputatului Schmidt pentru Bundestag AfD, partid care deține 83 din 736 de locuri în Bundestag și este renumit pentru ideologia sa ultranaționalistă și xenofobă, pentru opoziția față de Uniunea Europeană și NATO.

AfD a militat împotriva sancțiunilor care au fost impuse Moscovei după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei.

Citește și: Spioni chinezi furnizau tehnologie americană pentru dronele Iranului. Cu acestea atacau bazele SUA

​Un susținător deschis al războiului Rusiei, Serghienko a mers la televiziunea de stat rusă pentru a pleda pentru capitularea Ucrainei. 

Înregistrările de călătorie arată că Serghienko a vizitat Rusia de 18 ori de la începutul războiului. A zburat chiar la Moscova la 23 februarie 2022, cu o zi înainte de începerea invaziei.

La 6 iunie 2023, Vecitomov a aranjat ca Serghienko și un agent senior AfD, Bernhard Ulrich Oehme, să facă o excursie de o zi la Soci. Călătoria nu a fost dezvăluită public până acum.

Sub conducerea lui Vecitomov, Serghienko a inițiat un proces menit să oprească – sau cel puțin să încetinească – asistența germană de securitate pentru Kiev, susținând că cancelarul Scholz nu a primit toate aprobările necesare de la Bundestag înainte de a se angaja să trimită tancurile de luptă principale Leopard 2 la Ucraina.

La 1 martie 2023, Serghienko i-a transmis lui Vecitomov un mesaj despre eforturile sale: „Munca guvernului va fi împiedicată. Această situație este avantajoasă pentru noi deoarece tancurile fie vor fi livrate mult mai târziu decât era planificat, fie se va impune o ordonanță judecătorească. Pentru a menține aceste acțiuni, avem nevoie de următoarele: aprobare, suport media, sprijin financiar.”

În fapt, Serghienko a cerut 93.000 de dolari de la Vecitomov pentru a finanța campania juridică, scriind ofițerului FSB la 1 martie.

Germania a trimis 18 dintre modelele Leopard 2 în Ucraina și a autorizat, de asemenea, alte țări europene cu stocuri de tancuri germane să trimită alte zeci.

Aceste tancuri urmau să joace un rol esențial în contraofensiva Ucrainei pentru a recâștiga teritorii. Dar întârzierea livrării a dat peste cap toate planurile și au dus la  nereușita contraofensivei. 

Mișcările lui Serghienko au fost deja restricționate. Permisul pentru Bundestag, care îl autoriza să intre ușor în toate clădirile Parlamentului, este acum suspendat temporar, iar „accesul necontrolat” la legislatura națională „este în prezent exclusă”, potrivit administrației Bundestag-ului, scrie The Insider.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te