Generalul GRU Denis Sergheiev, acuzat în dosarul otrăvirilor cu noviciok de la Salisbury

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.09.2021 - 17:50
Generalul GRU Denis Sergheiev, acuzat în dosarul otrăvirilor cu noviciok de la Salisbury. / Foto: news.ro

Un al treilea suspect rus, Denis Sergheiev, un general-maior membru al Unităţii 29155 din cadrul GRU, o echipă însărcinată cu sabotaje, subversiune şi asasinate, este acuzat de implicare în otrăvirile cu noviciok de la Salisbury din 2018.

SHARE

Surse din cadrul serviciilor britanice de informații îl suspectează pe Denis Sergheiev că era comandantul pe teren în aceste otrăviri cu noviciok care l-au vizat pe fostul dublu agent Serghei Skripal şi pe fiica sa, Iulia.

Dawn Sturgess a murit după ce a fost otrăvită, iar un ofiţer de poliţie a fost grav otrăvit.

Poliţia britanică a confirmat faptul că suspecţii fac parte dintr-o echipă a serviciilor militare ruse de informaţii GRU.

Citește și: Fuga liderului clanului Duduianu, Anaser: din UK în Mexic, apoi, ajutat de o călăuză, în SUA

Sergheiev ar fi fost conducătorul echipei GRU şi ar fi implicat şi în alte activităţi sub acoperire în Europa.

Serviciul Procuraturii Coroanei (CPS) a autorizat aceste acuzaţii, însă suspecţii nu pot fi inculpaţi oficial dacă nu sunt arestaţi. Toţi cei trei suspecţi s-ar afla în Rusia, informează news.ro.

Există ”suficiente probe în vederea unei perspective realiste a unei condamnări”

Există ”suficiente probe în vederea unei perspective realiste a unei condamnări” şi este în interesul publicului ca Sergheiev să fie inculpat, declară comandantul Diviziei însărcinate cu infracţiuni speciale şi lupta împotriva terorismului în carul CPS, Nick Price.

Procuratura şi poliţia colaborează în vederea unei aduceri în faţa justiţiei ”atunci când este posibil” a suspecţilor, însă Rusia a anunţat că nu-şi extrădează cetăţenii, precizează el.

Citește și: Cristiano Ronaldo, țepuit cu 280.000 euro în trei ani. La cât câștigă, a fost mărunțiș, nu s-a prins

Guvernul britanic a anunţat, la rândul său, că, în cazul în care suspecţii părăsesc Rusia, Londra va face ”tot ceea ce poate în vederea extrădării acestora şi judecării lor în Regatul Unit”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a reiterat că ”nu este vorba despre vreo operaţiune scăpată de sub control şi că numai statul rus are mijloacele tehnice, experienţa şi motivul să comită acest atac”.

Ministerul britanic de Externe urmează să discute despre aceste informaţii cu ambasadorul Rusiei în Regatul Unit, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Presupusa echipă GRU a sosit în Regatul Unit la 2 martie 2018. Doi bărbaţi au intrat pe Aeroportul Gatwick în acea după-amiazaă, sub numele de Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te