Zeci de mii de credincioși s-au adunat miercuri seară în Piața Sfântul Petru din Vatican pentru a urmări primul semnal de fum al conclavului, în speranța aflării numelui noului Papă.
Fum negru la Vatican. Cardinalii nu au ales un nou Papă după primul vot din conclav
Însă fumul care s-a ridicat de pe coșul Capelei Sixtine a fost negru – semn clar că niciunul dintre cei 133 de cardinali nu a obținut voturile necesare.
Cardinalii s-au reunit miercuri în Capela Sixtină pentru a începe procesul de alegere a noului Suveran Pontif. Cei cu drept de vot – în total 133 de cardinali sub 80 de ani – au depus un jurământ de confidențialitate, iar accesul în conclav se face în cele mai stricte condiții de securitate.
Fum negru la Vatican - Foto: Profimedia images
Telefoanele mobile au fost interzise, iar personalul auxiliar – de la bucătari la medici – este, la rândul său, obligat să păstreze tăcerea absolută.
Citește și: VIDEO: Ușile Capelei Sixtine s-au închis. A început conclavul pentru alegerea noului papă
Procesul electoral se desfășoară în fiecare zi în două sesiuni: una dimineața și alta după-amiaza. La finalul fiecărei sesiuni, un semnal vizual transmite rezultatul: fum negru înseamnă că nu a fost ales niciun papă, iar fum alb indică succesul votului și alegerea noului lider al celor 1,4 miliarde de catolici din lume.
Conform tradiției, cardinalii intră în Capela Sixtină în ordinea inversă a rangului ierarhic: mai întâi diaconii, urmați de preoți și, în final, episcopii.
Cardinalul Pietro Parolin, decanul Colegiului Cardinalilor, a fost ultimul care a intrat și primul care a rostit jurământul solemn, fiind urmat de ceilalți în ordine prestabilită.
Citește și: Într-un ritual care datează din epoca medievală, cardinalii intră în Capela Sixtină pentru vot
Ce este conclavul și cum funcționează
Termenul „conclav” provine din limba latină – cum clave, adică „cu cheia” – și desemnează tradiția izolării cardinalilor în timpul votului pentru a evita influențele externe. Acest ritual se desfășoară într-un cadru solemn, marcat de reguli stricte și încărcat de simbolism.
Conclavul reprezintă procedura oficială de alegere a episcopului Romei, papă și lider spiritual al Bisericii Catolice.
Practica are rădăcini adânci în istoria creștinismului și este considerată o continuare a succesiunii apostolice de la Sfântul Petru.
Primul pas spre formalizarea conclavului a fost făcut în anul 1059, când Papa Nicolae al II-lea a emis decretul In Nomine Domini, prin care dreptul de alegere a fost acordat exclusiv cardinalilor.
Inițial, doar cardinalii episcopi aveau acest rol, dar în timp, votul a fost extins și către cardinalii preoți și diaconi.
Rolul Colegiului Cardinalilor
Colegiul Cardinalilor este format din trei ordine: episcopi, preoți și diaconi. Cardinalii sunt numiți de Papă și, în afară de alegerea Suveranului Pontif, ei joacă un rol-cheie în guvernarea Bisericii Catolice, în doctrină și în administrație, activând în cadrul Curiei Romane – structura centrală de conducere a Bisericii.
Numărul cardinalilor cu drept de vot variază, dar este, de regulă, în jur de 120–130. Doar cardinalii sub 80 de ani pot participa la alegerea unui nou papă.
Următorii pași
Următoarea rundă de vot va avea loc joi. Dacă și următoarele voturi se vor încheia fără rezultat, procesul poate continua zile întregi.
Un nou papă trebuie ales cu o majoritate de două treimi din voturi.
Credincioșii și observatorii din întreaga lume așteaptă cu emoție semnalul fumului alb, care va anunța alegerea celui de-al 267-lea Suveran Pontif din istoria Bisericii Catolice.